Matávnet-per a domainnevek miatt áprilisban

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 5. 17:17
A Fővárosi Bíróság április végére tűzte ki a Pointernet Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. kártérítési perének első tárgyalását, amelyben a cég 400 millió forintot követel a Matávnet Kft.-től 83 domainnév bejegyzésének elmulasztása miatt - közölte Kőhalmi Péter, a honlap- és internetes áruházak fejlesztésével foglalkozó Pointernet Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel.
Az ügyvezető igazgató elmondta: a Pointernet Kft. a tavaly márciusi domainnév-liberalizáció alkalmával igényelt neveket, ám bejegyzési kérelmüket a Matávnet az egymillió forintos regisztrációs díj befizetése ellenére nem továbbította az illetékes Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) felé.

A kérelmezett nevek - több multinacionális cég neve és egyéb értékesnek vélt nevek - olyan jövőbeni internetes címek voltak, amelyekre addig más nem jelentkezett. A multik neveiket évekig regisztráltathatták volna, de nem tették - jegyezte meg Kőhalmi Péter.

Hangsúlyozta, hogy a Pointernet nem kívánt visszaélni a domainnevekkel, azokra üzleti megállapodást akart kötni. A Matávnetnek jogában állt volna megtagadni a kérelmeket, ám ehelyett teljesített szolgáltatás címen kiszámlázta a regisztráció árát.

Ezek után a domainnevek 2000. március 1-jei sorsolásán a Pointernet egyetlen igénylése sem szerepelt, a nevek többségét így más cégek, illetve magánszemélyek kapták - mutatott rá ügyvezető igazgató. Hozzátette, hogy cégük - a domainnevek várható jövőbeni értékét figyelembe véve - legalább 400 millió forinttól esett el a Matávnet mulasztása miatt.

Kőhalmi Péter megjegyezte: a Matávnet nem jelezte hivatalosan, hogy kifogásolná a bejegyzést. A számlázással elismerték a regisztráció tényét, és hogy az nem ütközik törvénybe - emelte ki az ügyvezető igazgató.

Pohly Ferenc, a Matávnet kommunikációs vezetője az MTI-nek adott nyilatkozatában rosszhiszemű kísérletnek nevezte a Pointernet Kft. eljárását. A Pointernet Kft. többek között számos ismert multinacionális cég nevét próbálta olcsón megvásárolni, hogy azokat majd idővel drágán eladhassa - közölte a kommunikációs vezető, hozzátéve: a Matávnet nem támogatja a domainbrókereket.

Szerinte cégnevek esetén a jogtulajdonosok élveznek elsőbbséget. A világcégek neveit többnyire védjegyek óvják, erre időben felhívták a felperes figyelmét - hangsúlyozta Pohly Ferenc. A kommunikációs igazgató az egymillió forintos számla sorsáról nem kívánt nyilatkozni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14