A vezető cseh mobilcég is tiltakozik az UMTS-ár miatt

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 9. 09:36
Csütörtökön a vezető cseh mobiltelefon-szolgáltató, az EuroTel is kemény panaszszavakat hallatott a Csehországban idén kiosztani tervezett harmadik generációs (UMTS) koncessziók magas díja miatt. A cég szerint az engedélyeket vagy ingyen vagy igen leszállított áron kellene kiosztani.
A társaság közleménye szerint ők évi 3 milliárd korona adót fizetnek, több mint kétezer embert foglalkoztatnak, nincs sem adó-, semmi egyéb kedvezményük, és már több mint egymilliárd dollárt ruháztak be az országba. - Úgy véljük, az engedélyek odaítélést a társaság eddigi teljesítményére és hozzájárulására kellene alapozni - mondta a nyilatkozatot jegyző vezérigazgató, Terrence Valeski, és hivatkozott az amerikai Merrill Lynch befektetési bank cseh UMTS-értékelésére is, amelynek alapján a koncessziók díja nem haladhatja meg egyenként a 2,8 milliárd koronát. A kormány 5 milliárd koronát kér.

A nagyságra harmadik cseh mobilszolgáltató, a Cesky Mobil már a múlt héten közölte, hogy esetleg nem is veszi át a kormány felkínálta harmadik generációs (UMTS) koncessziót, mert sokallja a megszabott 5 milliárd koronás árat. A kormány úgy tervezi, hogy szeptemberben három koncessziót oszt ki a három szolgáltató között egyenként 5 milliárd koronás szabott áron, egy negyedik engedélyre pedig árverést hirdet később, de még az idén. A Cesky Mobil műszaki igazgatója a múlt héten 1,5-1,6 milliárd koronát nevezett meg méltányos árként. A három cseh szolgáltató közül a második helyezett RadioMobil szóvivője szerint pedig "egymilliárd korona körül volna érdemes tárgyalni a dologról".

A cseh felügyeleti szerv, a Távközlési Hivatal igazgatója, David Stadnik nemrég elismerte, hogy a kormány alkalmasint túlzottan optimista, amikor legalább 20 milliárd korona (540 millió dollár) bevételre számít a négy koncesszióból, de hozzátette, hogy a hivatal ettől függetlenül a kormány szándéka szerint készíti elő a műveletet.

A cseh szállítási és közlekedési miniszter, Jaromir Schling úgy nyilatkozott korábban, hogy a kormány nem tervezi az ár csökkentését. A legalább 20 milliárd korona bevételt befoglalták az idei költségvetési törvénybe. A tavalyi őrületes brit és német koncessziórákra, majd más európai országokban a későbbi kiábrándulásra és visszaesésre célozva azt mondta: - Az egyik európai országban lakosonként 600 eurónak, a másikban kevesebb mint egy eurócentnek megfelelő árat fizettek az UMTS-engedélyekért. Így szerintünk a mi árunk reális.

A cégek aggodalmára, hogy Csehországban nem lesz elég kereslet az UMTS-szolgáltatás megtérüléséhez, Schling azt felelte: néhány éve még azt sem hitte volna senki, hogy egyáltalán mobiltelefonra akkora kereslet lesz, mint most. Úgy vélte, természetes, hogy a vállalatok alkudozni akarnak és fenyegetőznek, de szeptemberig még sokat változhat az álláspontjuk.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55