Szerzői jogok, Európai Parlament

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 16. 09:22
A kulturális termékek kiadásával és terjesztésével foglalkozó cégek megkönnyebbülten fogadták a szerzői jogokkal kapcsolatos új uniós irányelvről az Európai Parlamentben szerdán tartott szavazás eredményét.
Az EU képviselő-testülete második olvasatban fogadta el a vonatkozó közösségi szabályozást az információs társadalom viszonyaihoz igazító irányelvet, amely az utóbbi idők egyik legtöbbet vitatott és legbonyolultabb érdekegyeztetéseket igénylő uniós jogszabályává vált. Célja az, hogy a szerzői jogokra vonatkozó, 1990 óta érvényben lévő szabályozást kiterjessze az új kommunikációs és digitális technológiákra, főleg az internetre. Megszületését az nehezítette, hogy a szabályozásban távközlési cégek, internetszolgáltatók, művészek, írók, kiadók, producerek és nem utolsósorban a fogyasztók sokszor ellentétes érdekeit kellett figyelembe venni.

Ma már nemcsak szinte minden kiadott CD, de egyre nagyobb számban könyvek és filmek is hozzáférhetők - következésképpen másolhatók és elvileg korlátlanul terjeszthetők - az interneten. A szerzői jogok tulajdonosainak érdekeit összhangba kellett hozni az információáramlás szabadságának elvével.

Elsősorban a jogtulajdonosok, az őket képviselő cégek és szövetségek tartottak jogaik csorbításától, ezért erőteljesen lobbiztak az Európai Parlamentnél, még a szavazás előtti utolsó napokban is. Az eredménnyel azonban elégedettek.

Az EP jogi bizottsága még a múlt héten is olyan módosító indítványokat szavazott meg, amelyek több ponton felhígították volna a miniszterek tanácsával egyeztetett közös álláspontot, és ezzel nagymértékben gyengítették volna az alkotói jogok védelmét - mondta el az MTI-nek a lemezkiadó és -terjesztő cégeket tömörítő legnagyobb nemzetközi szövetség, az IFPI brüsszeli szóvivője. Az egyik szerint például a rádió- és tv-társaságoknak a zenei archívumok felhasználásával kapcsolatos licenceit automatikusan kiterjesztették volna az internetes közzétételre is. A jogtulajdonosok főleg az ilyen módosítások elfogadásától tartva lobbiztak, és sikerrel, mert a plenáris szavazáson végül mindegyiket elvetették. Az elfogadott módosítások viszont kivétel nélkül kedvezőek számukra, így nagyon elégedettek az eredménnyel - fűzte hozzá a szóvivő.

Jay Berman, az IFPI elnöke gyakorlatiasnak nevezte az irányelvet, amely szerinte elég tág teret hagy a zenei kiadóknak kínálatuk bővítésére és színesítésére. Francisco Pinto Balsemao, az Európai Kiadók Tanácsának elnöke szerint a jogtulajdonosok és a tartalomszolgáltatók szempontjainak nagy része érvényre jut az új szabályozásban.

Kulcsszavak: szerzői jog EU jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50