UPC: elfogadható a hírközlési törvény legújabb tervezete

MTI Sajtóadatbank, 2001. február 21. 07:25
Az egységes hírközlési törvény tervezetének legújabb változata már szakmai konszenzuson alapul, ezért kisebb átalakításokkal elfogadása esetén alkalmas lesz a jövő évtől liberalizált távközlési piac szabályozására - közölte Szalay Dorottya, az UPC Magyarország vezérigazgató-helyettese.
Hozzátette, hogy a tervezettel kapcsolatos álláspont kialakításában az UPC mellett részt vett a PanTel, a Novacom és a GTS Datanet Magyarország is. A vezérigazgató-helyettes a keddi budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a legújabb tervezet már lehetőséget ad az úgynevezett alternatív távközlési szolgáltatóknak a fejlődésre és növekedésre.

A társaságok ugyanakkor azt kérik: a leendő törvény ne csak indirekt módon utaljon arra, hogy a domináns, a jelentős piaci erővel bíró, illetve az egyéb kategóriába tartozó szereplőkre más-más szabályozás vonatkozik. Ezen túlmenően helyes lenne az is, ha a domináns, illetve a jelentős piaci erővel rendelkező szereplőket jobban megkülönböztetnék egymástól, s az aszimmetrikus szabályozás révén az utóbbiakat több előnyhöz juttatnák – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Szalay Dorottya aláhúzta: az alternatív szolgáltatók számára prioritás, hogy a törvény időben megszülessen. Hozzátette azt is, hogy a legutóbbi verzió elfogadáshoz már nem kellett túlságosan nagy kompromisszumokat kötniük.

A műsorelosztással foglalkozó UPC vezérigazgató-helyettese közölte, hogy az európai uniós szabályozással összhangban a hírközlési törvény elfogadásakor szeretnék elérni a Médiatörvény néhány, egyébként egyszerű többséggel megváltoztatható paragrafusának módosítását.

A jelenlegi szabályozás szerint a műsorelosztó vállalkozásban befolyásoló részesedéssel rendelkező nem szerezhet befolyásoló részesedést más műsorelosztóban. Az UPC ezt a tulajdonosi korlátozást diszkriminatívnak tartja.

A törvény indoklása szerint a korlátozás azt szolgálja, hogy ne alakuljon ki tájékoztatási monopólium az országos műsorszolgáltatásban. A kifogásolt rendelkezés azonban nem a műsorszolgáltatókra, hanem a műsorelosztóra vonatkozik - húzta alá Szalay Dorottya.

Hozzátette: azért is sérelmezik ezt a szabályt, mert a műsorelosztó a törvény által kötelezően terjesztendő műsorokat, tehát a műsorszolgáltató által meghatározott tartalmat közvetíti a fogyasztókhoz.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50