Torgyán személyes adatai az interneten: az évszázad adatvédelmi botránya?

Szalay Dániel, 2001. február 25. 21:54
A napokban a hálóra kerültek Torgyán József személyes adatai - értesült a Prím Online. A több ingyenes webtárhelyen is elhelyezett honlapon az érdeklődők megtudhatják például a kisgazdapárt elnökének privát, kifejezetten az írott és elektronikus médiumok számára fenntartott mobiltelefonszámát. A webkikötő egyébként máris látogatottsági csúcsokat döntöget. Alig egy hónapja tette közzé Majtényi László adatvédelmi biztos az internetes adatvédelemre vonatkozó ajánlását.
"Ezennel megosztanám veletek egy megfáradt elmezavarodott öregember és fia telefonszámát, és lakcímét - ugyanis gondolom vannak, akik már régóta szeretnének feltenni a bizonyos úriembernek, vagy fiának kérdéseket. Most itt az alkalom. Mielõtt megváltoztatja a számát, mindenképpen küldjetek nekik jókívánságokat SMS-ben, illetve hívjátok õket fel, biztos magányosnak érzik magukat, fõleg az apuka, aki néha kénytelen egyedül Dél-Amerikába vagy egyéb egzotikus tájakra utazni, csupán egy töredékét felhasználva a közpénznek" - áll a valószínűleg újságokból digitalizált óriás Torgyán-fotó melletti rövid, a néhol helyesírási hibát tartalmazó felhívásban, amelyet a legtöbb hazai ingyenes szolgáltatónál elhelyeztek.

Információink szerint a Torgyán felhívására buzdító honlapon található magántelefonszámot leginkább a sajtó képviselői ismerték, ezen a számon hívhatták ugyanis az FKGP elnökét. Úgy tudjuk, hogy az internetezők máris élnek a lehetõséggel, többen felhívták a Torgyán-iroda rádiótelefonját.

A honlapon ezenkívül elhelyezték a kazettaügyben elhíresült dr. Torgyán Attila, Torgyán József fiának II. kerületi lakcímét és vezetékes telefonszámát is. Ez utóbbi adatok a Matáv-tudakozóban is elérhetőek. Az Országgyűlés honlapján egyébként megtalálható valamennyi parlamenti képviselő, sőt a legtöbb közjogi méltóság elektronikus postacíme is.

Az elmúlt hét nem volt botránymentes a magyar internet szegletében. Bár az Országos Rendőr-főkapitányság ezzel a feladattal megbízott csapata rendszeresen kutatja az illegális internetes honlapokat, egyesek mégis elkezdtek terjeszteni egy olyan számítógépes programot a World Wide Web segítségével, amely elméletileg egy adott időpontban folyamatosan tárcsázta volna a Matáv ingyenesen hívható 1212-es telefonszámát. A stílszerűen Matávkillernek (Matáv-gyilkosnak) elnevezett honlapról később kiderült, hogy Back Orifice vírust tartalmaz, ráadásul aki az említett módon kísérletet tesz a telefonszolgáltatás megbénítására, a bűncselekményt követ el.

Nemrégiben jelent meg Majtényi László adatvédelmi ombudsman internetes adatkezelésről szóló ajánlása. Az adatvédelmi biztos felhívta a szolgáltatók figyelmét arra, hogy - miután a birtokukban lévõ személyes adatok védelméért, a technikai adatvédelem biztosításáért fokozott felelősség terheli őket – az adatkezelési gyakorlatuk kialakítása során legyenek figyelemmel az adatvédelmi jogszabályokra, tegyék közzé adatvédelmi elveiket és intézkedéseiket, valamint tájékoztassák a felhasználókat a személyes adataik védelmét szolgáló lehetőségekről és teendőkről.

Az adatvédelmi biztos ajánlását az új internetes botrány miatt máris aktuálissá tette.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38