Stronger together! RSAC2023

Az együttműködő közösség hatalma

Laszlo Horvath, 2023. április 26. 15:55

Gyakorlatilag a Digital Media Hungaryvel egyidőben nyitotta meg a kapuit a kiberbiztonság legfontosabb nemzetközi eseménye, a szépséges San Francisco Moscone Centerében évente megrendezett RSA Conference.  

 
Ráadásul az idő is csodásra sikeredett, a hosszú hónapokig tartó esőzéseket ragyogó napsütés váltotta fel, a smaragdzöldben pompázó hegyek-völgyek Észak-Kaliforniájában.
 
Mint mostanában minden, ez a konferencia is a mesterséges intelligenciáról szól, hiszen a hackerek már ezt is a saját hasznukra hackelik meg, és gyorsabban találnak utat a tűzfalakon belülre ezzel.
 
Elon Musk ebben a témában is hangadó: nemcsak a human intelligence / public fórum / szólásszabadság fóruma az új Twitter, hanem az artificial intelligence / szuperagy területen is a "Truth GPT" -vel kezdődő viták nagyon izgalmasak.
 
 
Aztán amikor a már rendszeres RSAC előadó Harvard Kennedy School professzor, Bruce Schneier vizionálja még az AI által mindenki számára "képviseleti demokráciát", akkor kezdek megijedni.
 
 
Na nem a hackerektől, hiszen azokat egy ilyen erős közösség, a sokezer kiberharcos a jó oldalon biztosan meg fogja állítani. Hiszen nézzük csak meg Amerika ellenségeinek a listáját (bocsánat, inkább azt mondanám "volt ellenségeinek", hiszen a létező ellenségek átalakulnak előbb-utóbb, amikor rájönnek, hogy túl nagy fejszébe vágták a fejüket. Általában későn jönnek rá, amikor már éppen átalakulóban vannak – mert azok is lebecsülték ezt a hihetetlen gyorsan változó, pillanatok alatt reagálni kepés kontinensnyi vállalkozót. Könnyű összetéveszteni a határtalan toleranciát gyengeséggel meg hanyatlással azoknak, akiknek nincsen szerencséjük az itteni személyes szabadságot megtapasztalni.
 
Inkább attól félek, hogy mekkora politikai átalakulást fog eredményezni az AI bevonása a képviseleti demokrácia újabb változatába vagy változataiba: hogyan fogja Amerika kezelni az AI adatok bevitelének- és az adatok feldolgozásának a tisztaságát.
 
 
Talán nem túlságosan őrült paranoia ezen gondolkodni, hiszen az RSAC-n tegnap nyilvánosságra hozott hírek között található az, hogy az irániak is megpróbáltak betörni az elnökválasztási szavazásba több államban is, nemcsak az oroszok, és természetesen az észak-koreaiak is. Mennyire érdekes nézni, hogy ezek a gazemberségtől nem visszariadó diktátoroknak dolgozó népek milyen hosszú árnyékot vetítenek a szabad világra – és milyen óriási technológiai haladást idéznek elő ezzel, többek között Dél-Korea vezetésével.
 
 
Mielőtt elfelejteném: az RSAC nem csak időben esik egybe a Digital Media Hungaryvel, hanem az is egy hasonlóság, hogy a partijai ennek is kiválóak, a szakma legjava bulizik együtt a világ minden részéről, és egy jó korsó hideg sör is jobban ízlik világ legjobb szakembereinek társaságában. Hál’ istennek Európa is elég jól képviselteti magát. A spanyol és a holland kiállítási terület népszerű és a cégiek anyagait sokan tanulmányozzák. Reméljük előbb-utóbb magyar kiberbiztonsági cégek világméretű innovációját is megtapasztalhatjuk itt, akár a Sandbox startup versenyben, akár a már növekedő cégek kiállítóhelyein.
 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

A jövő szakmáinak 85%-át még fel sem találták

A feltörekvő technológiák, például a robotika, a mesterséges intelligencia, a gépi tanulás, a virtuális és kiterjesztett valóság, valamint az emberi agy működését utánzó számítástechnika az előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben átalakítják majd az életünket és a munkánkat. Az Institute for the Future legutóbbi jelentése pedig még erőteljesebben fogalmaz, szerintük a „2030-ban létező állások 85 százalékát még fel sem találták, így az új tudás megszerzésének a képessége értékesebbé válik, mint a tudás maga”. Ezért is egyre fontosabb kérdés a felsőfokú tanulmányaikat megkezdő hallgatók számára, hogy valóban jövőbiztos tudást adó szakot válasszanak.

2024. február 7. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15