A Linuxtól a konnektoros kommunikációig

Március 22-28.: CeBIT

, 2001. március 4. 22:49
"Érezd meg a jövő szellemét" - lengi be nemsokára a CeBIT idei jelmondata a hannoveri vásárcsarnokokat. Alig három hét múlva nyitja meg kapuit a legnagyobb európai számítástechnikai kiállítás és vásár - de már az előzetesen elérhető információk szerint is számos meglepetésre készülhetünk.
A focipálya-méretű Halle 1-től a legkisebb csarnokig már elkészültek a berendezési tervek, a gigakiállítás nagyságát jól jellemzi, hogy idén újra megtelik mind a 26 pavilon - összesen 422 000 négyzetméternyi látnivalóval várják a látogatókat.Az előrejelzések szerint 60 ország több mint 8 ezer vállalkozása mutatkozik be - a legutóbbi adatok szerint 4988 német és 3027 külföldi kiállító jelezte részvételét -, Magyarországról azonban csak 9 kiállító jelentkezett be, szemben a tavalyi 17-tel, illetve a tavalyelőtti 18-cal. Idén újabb látogatói csúcs várható, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly 651 414 érdeklődőt regisztráltak, ami 75 ezerrel több, mint egy évvel korában.

A CeBIT az amerikai Comdexszel vetekedő világesemény; a multik érdeklődését jól jelzi, hogy Carly Fiorina, a Hewlett-Packard elnökhelyettese tartja az egyik nyitó előadást. A kiegészítő rendezvényeken többek között a középvállalati szoftvereket, a hálózati technológiákat, a banki és pénzügyi rendszereket, az információbiztonsági termékeket helyezik a középpontba a szervezők, de az infokommunikációs világ minden területe képviselteti magát. A 6-os csarnokban Internet Parkot rendeznek be, ahol az új internetes, illetve intranetes technológiák és alkalmazások kapnak helyet, a standokon a tárhely biztosításától az információbiztonságon keresztül a honlapkészítésig minden részterülettel találkozhatunk.

A 10-es csarnok 5. és 6. emeletén minden az állásközvetítés körül forog majd, az európai állásbörze bemutatja az egyes foglalkoztatási ágakat a számítástechnikán belül, és tájékoztat a munkaerőpiac állapotáról, szakmai kilátásairól is. A 11-es pavilonban hálózati tájékoztató központot rendeznek be, ahol ismertetők hangzanak el a hálózati technológiák legújabb fejlesztési eredményeiről és alkalmazásairól. Sok izgalmat ígér a 17-es csarnok Powerline Centere, ahol nemzetközi vállalatok mutatják be a hagyományos elektromos hálózaton keresztül történő adat- és beszédátvitel legújabb műszaki eredményeit - a "konnektoros kommunikáció" szakértői naponta kétszer tartanak előadásokat. A banki-pénzügyi rendszerekkel a 18-as pavilon földszintjén találkozhatnak az érdeklődők, a kiállítók az új termékek mellett az internetes fizetési módokhoz kapcsolódó fejlesztéseiket mutatják majd be.

Az újdonságok között szerepel az "Equity-World" - ahol az induló vállalkozások kaphatnak segítséget további fejlődésükhöz -, az internetes betörések miatt aktuálissá vált információbiztonsági fórum, valamint a műholdas technológiák alkalmazása.

A tematikus standok közül minden bizonnyal a legtöbb látogatót vonzza majd az 1-es pavilon Bluetooth-összeállítása, ahol a látogatók kipróbálhatják a vezeték nélküli adatátviteli szabvány alapján készült eszközöket, valamint a "Linux-Exchange" (3-as és 6-os csarnok), ott az ingyenes operációs rendszerhez kifejlesztett üzleti és internetes alkalmazások széles kínálatával találkozhatnak az érdeklődők. Szintén a 6-os pavilon ad otthont a Fibre Channel és a DSL (Digital Subscriber Line) technológia újdonságainak.

A Budapestről érkező látogatók számára külön izgalmat jelenthet, hogy kipróbálhatják az utóbbi időben nálunk is híressé vált hannoveri villamosokat. Érdemes kihasználni, hogy a CeBIT belépőjegyei ingyenes utazást biztosítanak az összes tömegközlekedési eszközön, így a zöld villamosokon is - de ne felejtsük el, hogy a kedvezmény csak Hannoverben érvényes.

Kulcsszavak: CeBIT CeBIT 2001 trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50