A Napster önként blokkolja a vitatott zenéket

Zsigó József, 2001. március 7. 11:30
Az életben maradásáért küzdő Napster a San Franciscóban pénteken tartott tárgyaláson bejelentette, hogy a hét végétől blokkolni fogja azoknak a számoknak a cseréjét, amelyeket szerzői jogok védenek.
Mint ismeretes, Marilyn Hall Patel múlt év júliusban 48 órát adott a Napsternek, hogy akadályozza meg az RIAA által kért dalok másolását. A fellebbviteli bíróság lényegében egyetértett azzal, hogy jogsértő az mp3-fájlok engedély nélküli cseréje, de pontosításra kérte fel Patelt, aki ma ismét dönthet az ügyben.

David Boies, a Napster sztárügyvédje a bírónőnek elmondta, hogy cége munkatársai éjjel-nappal dolgoznak egy olyan szűrő kifejlesztésén, amivel blokkolni lehet a szerzői jogokkal védett fájlok fel- és letöltését. (A munka gyakorlatilag már tegnap elkezdődött; míg máskor egy keresésnél több száz találat is megjelent, csütörtökön este ez tíznél is kevesebb volt).

A Napster hajlandó lett volna 1 milliárd dollárt fizetni a lemezgyártóknak a következő öt évben, ha folytathatja tevékenységét immár előfizetéses alapon, de merev elutasításra talált. Legújabb javaslatuk szerint a havi 5-10 dollárt fizető felhasználók maximum 128 kbs átviteli sebességgel tudnának csak a Napsterre csatlakozni, és csak viszonylag gyenge minőségben cserélhetnék a fájlokat. Külön díjat számítanának fel a fájlok CD-re írásáért vagy hordozható lejátszókra történő másolásáért.

Nem tudni, mi lesz a végkifejlet, de Patel most talán nem sieti el a döntést. A 65 millió Napster-használó viszont nagyot fog csalódni, ha a hét végén kedvenc dala után kutat, nagy valószínűséggel nem találja meg azokat többé – írja a CNN.

Kulcsszavak: jog Napster zene

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59