Napster: még szűrő nélkül

FeriMesz , 2001. március 7. 11:32
A Napster zenecserélgető hálózaton a cég ígérete ellenére még mindig nem működik a szerzői jogok által védett dalok szűrője. A március 5-én megjelent amerikai médiahírek szerint a zenerajongók továbbra is korlátok nélkül tölthetik le kedvenc dalaikat.
A cég ügyvédei március 2-án megígérték, hogy a hét végén beindítják a szűrőt - ezzel próbálják az utolsó pillanatban még biztosítani túlélésüket. A San Franciscó-i fellebbezési bíróság döntése még hátravan.

Az ügy szemlélői arra számítanak, hogy az ítélet hasonlóan kemény lesz, mint a 2000. júliusi. Marilyn Hall Patel bírónő akkor az előadók és producerek szerzői jogainak megóvására kötelezte a Napstert.

Szoftverszakértők többek között kétségbe vonják a szűrő hatékonyságát. A szoftver képtelen lenne kiszűrni azt a dalt, amely bár szerzői jog védelme alatt áll, címe helytelen formában szerepel a hálózatban, így nem egyezik pontosan a kiszűrendő fájl címével.

A Napster júliustól kezdve előfizetéses szolgáltatásként működik tovább. A zenerajongók havi 10-20 márka körüli díjért használhatják a Napster hálózatát zenei fájlok letöltésére. A rendszer átalakításán a Napster a német Bertelsmann-nal dolgozik együtt.

Kulcsszavak: jog Napster zene onlineszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50