A Kodak perbe fogja riválisait

Tóth Kristóf, 2001. március 5. 22:38
A leginkább különböző fotóipari termékeiről híres Eastman Kodak cég képviselői bejelentették, hogy három, digitális fényképezőgépek gyártásával foglalkozó rivális céget kívánnak beperelni amiatt, mert azok olyan termékeket hoztak forgalomba, melyek több, a Kodak által szabadalmaztatott technológiát is tartalmaztak.
A rochesteri (New York) székhelyű Kodak cég a Sanyo, az Agfa-Gevaert és a Seiko Epson cégeket fogja perbe amiatt, mert a társaság jogi képviselői szerint az említett cégek különböző termékeik esetében engedély nélkül használtak fel olyan, a Kodak által szabadalmaztatott technológiákat, mint például a vörös szem (red eye) jelenség kiküszöbölése. A Kodak nyilatkozatai szerint az érintett cégek a Kodak szabadalmi jogait leginkább a digitális fényképezőgépek esetében sértették meg, de sok esetben a normál fényképezőgépek esetében is történtek szabálytalanságok.

"A Kodak Eastman cég évente több millió dollárt fordít a legújabb technológiák kifejlesztésére és azok gyakorlati megvalósítására, így talán érthető, hogy az általunk szabadalmaztatott eljárásokat mindenképpen meg szeretnénk védeni az illetéktelen felhasználóktól" - nyilatkozta a CNet-nek Gerard Meuchner, a Kodak egyik szóvivője.

Az Agfa-Gevaert amerikai képviselői egyelőre nem kívántak nyilatkozni az ügyben, mert elmondásuk szerint a cég hivatalosan még nem kapott semmilyen dokumentumot a Kodak által kilátásba helyezett perekkel kapcsolatban. Az ügyben egyébként a másik két érintett óriáscég képviselői sem kívántak nyilatkozni.

A Kodak által a rochesteri területi bírósághoz idén február 23-án beadott anyagban az áll, hogy a cég szerint az említett konkurensek törvénybe ütköző módon használták fel a Kodak különböző szabadalmait, valamint arra kérik a bíróságot, hogy minél hamarabb tegye meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben ily módon ne érhesse több kár a Kodakot.

Meuchner elmondta, hogy a Kodak képviselői a szabadalomi jogok megsértésével kapcsolatban már felvették a kapcsolatot a három fényképezőgép-ipari cég megfelelő embereivel. A Kodak egyébként február folyamán az Olympus Opticallal kötött egy nagyobb szabadalmi csereszerződést, és a közeljövőben újabb hasonló szerződéseket szeretnének kötni.

Kulcsszavak: Kodak Sanyo Agfa Seiko jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50