A Napster végrehajtja a bírósági döntést, de rendezést akar

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 8. 12:15
A világszerte rendkívül népszerű zenei csereplatform, a Napster bejelentette, hogy elfogadja és végrehajtja egy amerikai körzeti bíróság döntését, amely elrendelte, hogy vonali szolgáltatásának címjegyzékéből három napon belül távolítsa el azokat a zenei felvételeket, amelyeknek jogtulajdonosai ezt kérik. Ugyanakkor a Napster stratégiai partnere, a Bertelsmann, a döntéssel kapcsolatos szerdai nyilatkozatában máris kiállt a Napster mellett.
- A Napster betartja a bírósági ítéletet - jelentette ki Hank Barry, a kaliforniai székhelyű zenei csereplatform ügyvezetője. Elmondta, hogy mindazonáltal folytatják a bírósági igazságkeresést, habár tárgyalásos megoldást szeretnének találni, miközben a bírósági rendelkezés végrehajtásán dolgoznak. Továbbra is rendezésre törekszenek a lemezkiadó cégekkel, és előkészítik az új, tagsági viszonyon alapuló szolgáltatás beindítását.

Egyúttal hangsúlyozta: a bírósági ítéletekben elutasították a lemezkiadó-ipar érveit, hogy a Napster születésétől kezdve illegális. Az ítéletben a lemezkiadó-ipart és a Napstert egyaránt felszólították a teljesítés terheinek megosztására.

A világ legnagyobb lemezkiadói, a Vivendi Universal, a Sony Music, a Universal Music, az EMI Group Plc, a Bertelsmann AG-hoz tartozó BMG Entertainment, és a Warner Music először 1999 decemberében nyújtottak be keresetet a Napster ellen, azzal a váddal, hogy a szerzői jogokkal való kalózkodás paradicsoma, és ez milliárd dolláros nagyságrendben okoz kárt nekik, kieső lemezeladásaik miatt.

Barry elmondta: - A bírósági döntés szerint, ahogyan erre jelzést kapunk a szerzői jogok tulajdonosaitól, rendszerünk határain belül mindent megteszünk, hogy szerzői jogú anyagaikat kizárjuk a cserélhetők közül.

A Napster olyan szervert működtet, amelyről az interneten keresztül ingyenesen lehet digitálisan tárolt zenei felvételeket letölteni személyi számítógépekre. Ez gyakorlatilag zenei cserepiac, ahol más használók zenei anyagai közül szabadon lehívható és a saját bázisba tölthető a kívánt zeneszám.

A Bertelsmann cég, BMG Entertainment nevű zenei vállalkozása révén, tavaly novemberben stratégiai partnerségre lépett a Napsterrel, rést ütve ezzel a lemezkiadók egységén. Az együttműködési megállapodás alapján a maga részéről vissza is vonta a Napster elleni keresetet.

A Napster a Bertelsmannal közösen megvizsgálva, hogy miként lehetne a lemezkiadók számára is elfogadhatóvá tenni a Napster létét, azt találta, hogy a szolgáltatás még előfizetési díjért is érdeklődésre tartana számot. A Napstert nyártól szeretnék fizetőssé tenni, egyelőre vizsgálják, hogy milyen díj lenne elfogadható. Korábbi nyilatkozatokból a havi öt dollár körüli összeg látszik a legvalószínűbbnek.

Kulcsszavak: Napster jog zene

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59