Szupravezető műanyag alacsony hőmérsékleten

Széll Zoltán, 2001. március 10. 08:39
A Bell Laboratórium kutatói elkészítették a világ első olyan műanyagát, amely minden ellenállás nélkül vezeti az elektronokat, vagyis szupravezetőként viselkedik. Az új szupravezető műanyag felhasználási területe rendkívül széles, használható kvantum számítástechnikai elemként és szupravezetőként az elektronikában.
Bertram Batlogg a Bell Laboratórium egyik kutatója elmondta, hogy az új műanyag nagyon alacsony hőmérsékleten - -455 Kelvin fok (4 fokkal az abszolút "0" fok felett válik szupravezetővé. Már korábban is próbálkoztak szén alapú műanyagokkal, ezek azonban kezdetben olyan atomi struktúrán alapultak, amelyek ellenállást képeztek az elektronok szabad áramlásának útjában. A kísérletek során a kutatók egy olyan műanyagot találtak, amely megfelelt a követelményeknek. Ennek neve: polytiophane. A műanyagot két változatban - műanyag fólia és spray - állították elő, és vékony filmként vitték fel alumínium-oxid és arany rétegre. Ezzel az eljárással különleges fém-műanyag szeletet tudtak kialakítani, amely a műanyagon keresztül megszakítás nélkül vezeti az elektronokat.

A Bell Laboratórium tudósai és más kutatók elmondták, hogy most olyan műanyagok után kutatnak, amelyek szintén szupravezetőként használhatók, de sokkal magasabb hőmérsékleten. A végső cél olyan műanyagok kifejlesztése, amelyek már szobahőmérsékleten szupravezetők és az előbbihez hasonló módszerrel készíthetők.

Az új anyag nagy áttörést jelent, mivel a műanyag olcsó és könnyen előállítható, és elektronikus komponensek előállításához is használható.

Kulcsszavak: trend Bell Labs

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36