Együttműködési problémák a DDR-SDRAM alapú rendszerek elterjedésénél

Tóth Kristóf, 2001. március 11. 20:59
A DRAM memóriachipek gyártói minden erejükkel azon dolgoznak, hogy megoldják a DDR chipeknél hónapok óta meglévő együttműködési gondokat, amelyek különböző modulok egy alaplapban való használatakor merülnek fel.
Az éven, amikor számos gyártó azt reméli, hogy a DDR (Double Data Rate, azaz Kétszeres adatátviteli sebességű) SDRAM-ok robbanásszerű elterjedése újra növekedést hozhat a DRAM-ipar számára, és az árak újra reális szintre kerülnek, a chipeket előállító cégek nagy része az időzítést és az órajelet precízebbé tévő, az impedanciát pedig jobban behatároló specifikációk közös elfogadását sürgetik a felmerült technikai problémák megoldása végett. Szélsőséges esetekben ugyanis előfordul, hogy egy alaplapban nem lehet egyszerre két különböző gyártmányú DDR-SDRAM modult működésre bírni.

Hidemori Inukai, a japán Elpida Memory Inc. elnöke és általános menedzsere úgy látja, hogy a probléma elég komoly ahhoz, hogy felkeltse az ipar figyelmét. "Még lehet, hogy egy hónapot igénybe vesz, hogy a probléma megoldást nyerjen" - mondta Inukai egy, az IDF konferencián adott interjújában.

Desi Rhoden, a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council - Elektronikai Eszközöket Fejlesztők Bizottsága) egyik vezetője nem lát különösebb akadályt, hogy az alaplapokban különféle DDR-SDRAM modulok működjenek. "Ugyan ezzel a problémával küszködünk minden egyes, új memóriatechnológia bevezetésekor, és mindig megoldjuk." - mondta Rhoden, aki egyben az Advanced Memory International Inc., a DDR-SDRAM egyik nagy támogatójának elnöke is.

Rhodenen kívül a legtöbb DDR memóriákban érdekelt cégvezető is úgy gondolja, nincs különösebb technológiai akadály, ami a DDR memóriákat gátolná elterjedésükben. Inukai szerint az alaplapok, chipsetek, processzorok és DDR-SDRAM chipek együttműködése immár nem probléma, a kérdés most már csak az, mikorra tudják a memóriagyártók felgyorsítani a termelést. "Az ipar már rengeteg PC1600 és PC2100 szabványú DDR-SDRAM modult hitelesített. Az egyetlen még létező feladat, hogy megbizonyosodjunk, a különböző márkájú DDR modulok használhatóak együtt." - folytatta Inukai.

Kulcsszavak: memória trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36