Cseles szoftver Napster-rajongóknak

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 13. 13:25
Egy kanadai vállalat cseles szoftvert dobott piacra, amivel a Napster-rajongók szerencsés esetben kijátszhatják a szerzői jogokon őrködő ellenőrök éberségét - jelentette a National Post című torontói lap.
A Napster olyan kaliforniai internetes vállalkozás, amelynek szerverein át ingyen lehet letölteni MP3-as formátumban tömörített zenei hangfelvételeket. A Napster-üggyel hosszú ideje "labdáznak" a különböző bírói fórumok, de most már kibontakozni látszik, hogy a cég aligha tudja sokáig fenntartani a szerzői jogvédelem alatt álló zeneművek ingyenes hozzáférhetővé tételét.

Hogy a világhálón valamely számítógép által letöltés végett lekért fájlok közül mely művek állhatnak szerzői jogvédelem hatálya alatt, ezt a Napster-szerverek forgalmának folyamatos ellenőrzése lenne hivatott kideríteni. Az automatikus keresés leginkább kézenfekvő módja, hogy a népszerű együttesek nevét adják meg keresőszóként, és eszerint pásztázzák, nem akar-e valaki olyan fájlt letölteni, amelynek a címe ezen együttes nevét tartalmazza.

A PulseNewMedia nevű cég, amely kapcsolatban áll a torontói egyetemmel, most kidolgozott egy olyan programot, amely kívülállók felé rejtjelezi az ilyen, lebukásveszélyt jelentő kulcsszavakat. Igaz, a rejtjelezés meglehetősen kezdetleges: a szó első betűjét átteszi a szó végére. Így ha például valaki a Metallica együttes valamelyik számát kéri le, akkor a "metallica" kulcsszóval operáló ellenőr nem fog felfigyelni az "etallicam" szóra, amit kereső programja "láthat" a weben. A "szókutyuló" szoftvert a PulseNewMedia website-járól eddig mintegy húszezren töltötték le.

A szerzői jog által védett zeneszámok kiszűrését most már maga a Napster szeretné a lehető leggondosabban végezni, mert ebben látja az egyetlen lehetőséget az életben maradásra, a lemeztársaságok haragjának enyhítésére. A Napster hirtelen támadt jogkövetési buzgalma azonban beleütközik a PulseNewMedia titkosító programjába.

Műszakilag persze pofonegyszerű lenne a PulseNewMedia által alkalmazott rejtjelezési kulcs "visszafejtése", az úgynevezett "reverse engineering", és akkor a lemeztársaságoktól remegő Napster-ellenőrök lecsaphatnának a cseles szoftvert alkalmazó letöltőkre is. Csakhogy az Egyesült Államok "Digitális Millenniumi Szerzői Jogi Törvénye" tiltja a titkosító programok "visszafejtését", mert a titkosító programokban a magántitokhoz való szent jog műszaki érvényesítési eszközét látja, és ezért nem engedi, hogy az ilyen titkosító programot egy másik szoftverrel hatástalanítsák, mintegy "megkerüljék".

Kulcsszavak: Napster jog zene felhszoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50