Nagy-Britannia - munkanélküliek számítógépes szakképzése

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 27. 12:38
A brit kormány munkahely-teremtési programja keretében számítógépes szakemberek képzését hirdette meg 7500 munkanélküli számára.
A Gordon Brown pénzügyminiszter által hétfőn ismertetett program célja, hogy csökkentsék a munkanélküliek számát átképzési lehetőségek biztosításával, és enyhítsenek az információ-technológiai szektor krónikus szakemberhiányán. A munkáspárti kormány New Deal munkahelyteremtő programjában olyan neves nagyvállalatokkal fogott össze, mint a British Telecom, az IBM, a Microsoft, a Siemens és a Cisco Systems. Utóbbiak ígéretet tettek több ezer munkahely biztosítására, ha a kormány állja a betöltésükhöz szükséges szakemberek képzésének költségeit.

A hétfőn meghirdetett, 50 millió font értékű képzési program keretében 7500 számítógépes technikust képeznek ki három év alatt a tartósan munkanélkülivé váltak soraiból. Munkájukra a nevezett vállalkozásoknak már most égető szüksége lenne, de megfelelő képzettség hiányában nem alkalmazhatják őket. A program segítségével alapvető számítógépes ismeretekben részesítenek további 15 ezer munkanélkülit is, hogy segítsék elhelyezkedésüket más területeken.

Az új képzési programot az ország öt, később kiválasztandó térségében indítják meg, a jelöltek között van London, Manchester, Birmingham, Leeds, Glasgow, Tyneside, Cardiff, Edinburgh.

1997-es hatalomra kerülése óta a munkáspárti kormány 1,1 millió munkanélkülit állított munkába New Deal munkahelyteremtő programjával. Ennek eredményeként idén februárban az egymilliós lélektani határ alá csökkent a jegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában. A munkanélküli járadékot igénybe vevők száma a brit aktív lakosság 3,4 százalékát teszi ki. Ilyen alacsony munkanélküliséget utoljára 1975-ben, az előző munkáspárti kormány idején jegyeztek. A Labour a soron következő törvényhozási választásokra meghirdetett programjában a teljes foglalkoztatás megteremtését jelölte meg egyik fő célként.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55