Pornó mobileszközökön

Kollár Csaba, 2001. március 28. 20:22
A vezetéknélküli pornográfia még gyerekcipőben jár, de a WAP és Palm alapú erotika már most elérhető azok számára, akik erre igényt tartanak. A mobilkeresőkben az „Adult WAP”, „WAP Erotica”, „Mobil Porn” kifejezéseket beírva már szép számmal találunk linkeket mobilsite-okhoz. De mit lehet látni a kicsi, és többnyire monokróm kijelzőn?
A találatok többsége szexuális segédeszközt reklámoz, vagy olyan hölgyeket/urakat, akik hívásra házhoz mennek. Megtalálhatjuk a „hagyományos” éjszakai klubok mobilsite-ját is, és egyesek még kedvezményt is adnak, ha a site-on levő hirdetésre hivatkozunk. A direkt reklámok mellett egyre több szponzorált oldal fordul elő, bujtatott reklámmal. Az egyik „sikertéma” a nemiség, a nemi öröm fokozása. Orvosok, pszichológusok adnak tanácsot a site-on a problémák orvoslására, úgy, hogy a végén a szponzor termékét vagy szolgáltatását javasolják. A másik, a különféle pajzán, obszcén viccek olvasása, ahol a téma iránt érdeklődőknek lehetőségük van (kedvezménnyel) megrendelni a könyvet, az újságot. Sikeres próbálkozások vannak a Káma szútra mobilváltozataira is, melyek úgy Palmokon, mint WAP-os telefonokon egyaránt megjelentek.

Elemzők úgy gondolják, hogy a mobilpornó legalább akkora népszerűségnek örvend majd, mint a játékok és a különféle szabadidős alkalmazások. Ezért van az, hogy a fejlesztő cégek a szűk sávszélességgel és a kijelzők méretével és minőségével nem törődve dolgoznak különféle népszerű szexuális tartalmú oldalak megalkotásán. Kritikusok szerint nem lenne szabad hagyni, hogy a mobilsite-okon hasonló szexuális szabatosság terjedjen el, mint az interneten. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy az internet, s így a mobilinternet alapja a szabad gondolkodás, a szabad véleménynyilvánítás, így, ha törvényileg nincs szabályozva (mint pl. a pedofil oldalak), akkor elvben nem kifogásolható.

Kulcsszavak: mobilszolg WAP +fohir

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14