A Siemens fejlesztéseiben a fogyasztók igényeihez igazodik

Kollár Csaba, 2001. március 28. 20:28
Gyakran éri az a vád a mobiltelefon-gyártókat, hogy fejlesztéseikben nem, vagy nem eléggé veszik figyelembe azt, hogy a fogyasztók mit is szeretnének. E „gyakorlattal” kívánt szakítani a Siemens, amikor több mint 11 ezer mobiltulajdonost kérdezett meg Európa-szerte arról, hogy mit tennének akkor, ha ők lennének a fejlesztők.
A felmérésben a cég nagyon világos képet kapott arról, mit szeretnének a fogyasztók a pénzükért. A megkérdezettek 88%-a nyilatkozott úgy, hogy fejlettebb mobilszolgáltatásokat kíván igénybe venni (pl. multimédia-üzenetek), helymeghatározásra épülő szolgáltatások, illetve vezeték nélküli irodai alkalmazások. A legtöbben a mobilbusinesst akarták, mégpedig most.

A fogyasztók határozottan kifejezték, nagyobb beleszólást akarnak abba, hogy miért fizetnek és miért nem, egyes szolgáltatásoknál pedig kedvezményre tartanak igényt. Kicsi a fogyasztók operátorokhoz való kötődése. A megkérdezettek 75%-a váltana szolgáltatót, ha biztos lenne abban, hogy az új jobb szolgáltatásokat nyújt, mint a jelenlegi. A 25 év alattiak (őket nevezik Generation@-nak) olyan szolgáltatásokat részesítenek előnyben, amelynél minél több lehetőség adódik a szórakozási szolgáltatások (játékok, zenék és videók letöltése) igénybevételére. A fogyasztók jelentős része már „értelmezni tudja” a szolgáltatók tarifatáblázatait, és ugyanolyan minőségű szolgáltatásokat feltételezve az olcsóbb operátor mellett fog dönteni.

Összegezve a felmérés megállapításait: a fogyasztók új szolgáltatásokat akarnak, most akarják azokat, és hajlandóak fizetni is érte. Elfogadják a reklámokat, de csak akkor, ha az csökkenti a költségeket, de azt is tudniuk kell a reklámozóknak, hogy a modern fogyasztó, mivel van választék, nagyon válogatós.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14