USA - technológiai szektor: a "leolvadás" folytatódik

MTI Sajtóadatbank, 2001. március 29. 09:40
Az Egyesült Államokban mind riasztóbb adatok jelennek meg a legfejlettebb információs technológia alkalmazására szakosodott vállalati szektor további szűküléséről, az internetes vállalkozások "leolvadási" folyamatáról.
A The Wall Street Journal szerdai száma előzetesen közölte a Cushman és Wakefield, valamint a Rosen Consulting Group ingatlanügynökség (teljes terjedelmében csütörtökön nyilvánosságra hozandó) közös elemzését a technológiai szektor kaliforniai kilátásairól. Az elemzés 150 internetes vállalkozást felölelő mintavétel - és az ebbe bekerült cégek adósság-, illetve eredményességmérlegeinek összevetése - alapján készült. Fő következtetése az, hogy a hi-tech egyik bölcsőjének tartott Bay Area - a San Franciscó-i tengeröblöt körbeölelő térség - az elkövetkező év során mintegy 30 ezer munkahely megszűnésével lesz kénytelen számolni az úgynevezett "dotcom" vállalkozások körében.

Az átfogó ingatlanmenedzsment szolgáltatást nyújtó két nagy cég elemzése szerint az Öböl-térségben a következő 12 hónap leforgása alatt a ma még talpon levő "dotcom" cégek mintegy 80 százaléka meg fog szűnni.

Súlyosan érinti ez a "leolvadás" többek közt azokat a külföldi számítástechnikusokat, programozó mérnököket, akiket csak nemrégiben csalogattak Amerikába ezek a vállalatok, csillapíthatatlannak tűnő szakemberigényük kielégítése érdekében. Ezek a szakértők az úgynevezett H-1B típusú vízum birtokában vállalhattak munkát az Egyesült Államokban. E vízumtípus sajátossága, hogy nem korlátlan munkavállalási lehetőséget biztosít, hanem csak annál a cégnél, amely a hatóságnak kijelenti, hogy amerikai munkaerőt nem talált az állás betöltésére. Amint az ilyen cégnél való alkalmazás megszűnik - akár a munkaszerződés lejárta, akár a cég csődbe jutása miatt - a munkavállaló elvben haladéktalanul köteles távozni az Egyesült Államokból.

A washingtoni kongresszus - túlnyomórészt az információs technológiai (IT) ipar nyomására - az 1998-as 65 ezerről 2000-re már 195 ezerre emelte az évente kiadható ilyen, H-1B típusú vízumok számát. Idén azonban e keretet már korántsem tudják kitölteni, hanem éppenséggel visszaáramlási folyamat indult meg. Az ilyen szakképzett munkaerő két fő forrása Nyugat-Európa és Ázsia, az utóbbin belül főként Kína és még inkább India.

Az indiai Bangalorban időközben kialakult ugyan "Dél-Ázsia Szilícium-völgye", de a kiválóan képzett indiai matematikusok, programozók iránti kereslet sokáig hatalmas volt az Egyesült Államokban. Most ők kerülnek a legnehezebb helyzetbe, hiszen hazájukba visszatérve zömüknek sokkal fejletlenebb körülményekhez kell ismét alkalmazkodniuk. Sokan ezért megpróbálnak mindenáron az Egyesült Államokban maradni, de az amerikai bevándorlásügyi bürokrácia útvesztőjéből nem könnyű megtalálni a boldoguláshoz vezető ösvényt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55