Hírközlési törvény: a koalíciós partnerek észrevételei

Kovács Attila, 2001. március 29. 17:51
Az egységes hírközlési törvény javaslata most megkezdett parlamenti vitájának első napján az általános vita részét képezte a pártok vezérszónokainak felszólalása, 20-20 perces időkeretben. A Fidesz koalíciós partnereinek az álláspontját Szentgyörgyvölgyi Péter (FKGP), illetve Gémesi György (MDF) fejtette ki.
Az FKGP szerint a hírközlésről szóló új törvénytervezet szinte teljes egészében három korábbi törvényt foglal magába, a postáról, a távközlésről és a frekvenciagazdálkodásról szóló törvényeket, ám emellett mintegy 18 törvény előírásait érinti, oly módon, hogy azokat részben hatályon kívül helyezi, részben módosítja. A vezérszónok többek között kiemelte a hírközlési hatóság („felügyelet”) tervezett új szervezeti egységekbe rendezését: magát a hatóságot alkotó hírközlési főfelügyeletet és hírközlési területi hivatalt, valamint a felügyelettel közszolgálati jogviszonyban álló, legalább 12 tagot számláló új intézményt, a döntőbizottság jelentőségét.

Az MDF álláspontja: a törvénytervezet a feladat nagyobb részét jól oldja meg, ugyanakkor vannak még módosítható és kiegészíthető részek. Két területen deklarálja az állami monopólium fennmaradását, ami a postaszolgáltatásoknál rendjén való, a műsorszórásnál talán kevésbé. Nagyobb gond, hogy a mobiltávközlési piacot figyelmen kívül hagyja, veszélyeztetve ezzel a vezetékes piac versenysemleges, a fogyasztók érdekeit szolgáló versenyét; nem tesz különbséget a domináns szolgáltató és a koncessziós és más szolgáltató között, mely végső soron dominancia megmaradását eredményezheti.

A tervezet jelenlegi állapotában lehetővé teszi további versenyzők belépését a szolgáltatók közé, de továbbra sem szünteti meg a domináns szolgáltató túlerejét a további fogyasztói piacbővülés meghatározó részét kitevő mobilszolgáltatásokban. Továbbá: alig érzékelhető megkülönböztetést tesz az ország nagyvárosainak és területének döntő részén működő domináns és helyi szolgáltatók között, valamint nem nyitja meg a fogyasztás 50%-át kitevő mobilpiacrészt.

A tervezet szabad versenyes árversenyt szeretne elérni, ám ezt nem a verseny minél teljesebb ösztönzésével, hanem jelentős részben továbbra is hatósági árkontrollal biztosítja. Az MDF szerint a tervezet nem hangsúlyozza ki kellő mértékben az előfizetők, kiemelten a lakosság érdekeinek védelmét.

Az MDF a részletes vita során az általa vázolt problémák megoldására, kiemelten a monopolhelyzet oldására és a dominancia csökkentésére, a lakosság biztonságérzetének növelése és az önkormányzatok érdekérvényesítő képességének kihasználása érdekében módosító javaslatokat fog benyújtani.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50