Szélhámosok, kalandorok, vámszedők

Milliós üzlet a távmunka?

Wesselényi Andrea, 2001. május 3. 21:50
"Homebusiness!!! We are currently hiring SERIOUS HOMEWORKERS. Position: Home Typist, Clerk, Secretary, Mail Processor, Supervisor, Manager. Earn 3500-5000USD/month. Experience is NOT necessary. Part time/full time. ANYWHERE in the world! This is a GREAT and EASY home business to START and a REAL job! For more information apply now!"
Az ajánlat bizonyára minden netizennek ismerős, szinte nincs nap, hogy ne jelenjen meg hasonló a postaládámban - és ne legyen azonnali törlés áldozata. Rutinosabb internetező azonban gyorsan átlát a szitán, hiszen már a megfogalmazott reklám formátumáról is lerí, hogy egy újabb spamről van szó. Már böknék is szenvtelenül a delete gombra, amikor valami szokatlanra leszek figyelmes. A "remek lehetőségről" szóló ajánlat ezúttal nem egy ismeretlen külföldi szerverről érkezik, hanem egy magyar hölgytől, a következő kommentárral: "Mivel én is ennek a cégnek dolgozom, szeretném felajánlani másoknak is ezt a munkát, ami nagyon kényelmes és jól fizető lehetőség. Alapfeltétel az alapfokú angoltudás, mivel a cég külföldi, így angolul leveleznek. Ezenkívül e-mail cím szükséges, és lehetőleg internet-hozzáférés, hogy a munkát folyamatosan végezni tudják."

Próbavásárlás

Érdeklődést színlelve jelentkezem az ajánlatra: lássuk, mi történik!

A hirdetést feladó hölgy azonnal továbbította e-mailemet az Aspar Trading címére, ugyanis a munka részletes bemutatása már egyenesen tőlük érkezik meg, angolul:

"Gratulálunk! Ön megtette az első lépést, hogy növelje jövedelmét. Nálunk otthonról végezhető munkalehetőségeket talál. Komoly embereket keresünk a világ minden tájáról! Egy Cipruson működő off-shore cég vagyunk, és külkereskedelmi tevékenységünkhöz keresünk munkatársakat a világ minden országából. Előképzettség és gyakorlat nem szükséges. A feladat: adatrögzítés, gépelés, e-mail írás, marketingkampány tervezése..."

A cég kínálata biztos célközönségre talál. Az otthonról végezhető, képzettséget nem igénylő számítógépes munka iránti kereslet óriási - holott tudjuk, hogy ilyen jellegű munkát szinte lehetetlen a valóságos munkaerőpiacon fellelni. Aki tehát rábukkan az ajánlatra, könnyen hatalmába kerítheti a "most megfogtam az isten lábát" érzése. A tavmunkainfo.hu postaládájába érkező levelekből ítélve sokan el is jutnak a döntés küszöbére. Az egyik levélíró például a következőket kérdezi:

"Egy munkalehetőséggel kapcsolatban érdeklődnék, melyet egy internetes álláshirdetőben találtam. A cég neve Aspar Trade Co., és home-typist munkát ajánl. Kér azonban 100 dollár kauciót, amit ígérete szerint az első havi munkabérrel együtt visszafizet, ha látja, hogy a munkavállaló sem szélhámos, és valóban akar dolgozni. Relatív, hogy nagy-e ez az összeg, de számomra ahhoz, hogy esetleg elveszítsem, túlságosan is nagy. Egyébként hangoztatják, hogy komoly távmunka, nem "scam", és nem hamar meggazdagodni akaró munkavállalót keresnek, hanem komolyat. Megadták bankszámlaszámukat, faxszámukat, honlapjuk címét..."

Furcsa, hogy senkinek (levélírómnak) sem szúr szemet: a cég egy képzetlen gépíró munkájáért irreálisan magas, több ezer dolláros havi fizetséget ígér. Még sincs e pozícióra elég jelentkező, hiszen a vállalat az egész világra kiterjedő toborzómunkát végez - ennek megállapításához elég egy kicsit utánanézni az interneten.

Bratislav Tadic Aspar Trading nevű vállalkozása évek óta jelen van a világhálón, korábban (a leleplező cikkek megjelenése után) freewebről freewebre vándorolt, míg végül egy nap jutott a bevételből saját domainnév megvételére és egy professzionális, valóban meggyőző website kifejlesztésére. Aki ma a www.aspartrading.com címen landol, és hajlamos a "külcsín" után ítélni, könnyen besétálhat a cég ügyesen kiépített csapdájába. A profi megjelenésű site-on minden útvonal a fizetés felé terel, egyetlen célja, hogy rábeszélje a látogatókat, éljenek a nagyszerű lehetőséggel, amelytől már csak a 100 dolláros "kaució" befizetése választja el őket.

A döntést megkönnyítendő a cég megtoldja ajánlatát még néhány mézesmadzaggal: a legjobb munkatársak bónuszként - amellett, hogy év végén prémiumot és értékes ajándékokat kapnak - kedvezményesen vásárolhatnak a cég által forgalmazott termékekből, s ráadásként a cég jóvoltából Cipruson nyaralhatnak!

Az Aspar Trading ajánlatában kiemelten hangsúlyozza: nem szélhámosságról és nem ügynöki munkáról van szó! "Önnek nem kell semmit eladni! Nem kell senkit toborozni. Ön dolgozni fog nekünk, mi pedig majd fizetünk Önnek!"

Mindennek ellentmond az a tény, hogy az internetes apróhirdetőkben sorra találkozunk az Aspar Trading hirdetéseivel, mindegyik alatt más és más e-mail cím, amelyen valaki várja a jelentkezéseket, hogy továbbíthassa azokat az anyacégnek. A 100 dollárt már befizetett jelentkezőknek ugyanis egyetlen esélyük van arra, hogy visszakapják a befizetett összeget: ha sikerül a cég felé elegendő érdeklődőt és balekot szállítani.

És lám, az ajánlat tartalma valós: megindulhat az ígért "gépelési és marketingmunka": a feladat nem más, mint hogy tele kell írogatni reklámokkal az ingyenes apróhirdetőket, moderálatlan fórumokat - majd csak összejön idővel annyi hiszékeny jelentkező, hogy ne zárjon mínusszal az üzlet.

Az Aspar Trading kényszerügynökeinek hirdetéseit megtalálni a Yahoo apróhirdetőjében éppúgy, mint mini site-okon vagy az egyes országok keres-kínál oldalain. Sajnos a cégnek láthatóan sikerült már magyar áldozatokat is találnia, ennek szomorú bizonyítékai a hazai hirdetőkben sorakozó home-typist munkaajánlatok.

A kaucióról telefonon

Amikor telefonon felhívom azt a hölgyet, aki hirdetését a tavmunkainfo.hu oldalain szerette volna elhelyezni, kérdéseimre kitérő, zavarodott választ ad. Mindenesetre ő már befizette a 100 dolláros kauciót, de mivel még nem telt le megbízásának első hónapja, egyelőre nem kapta meg első fizetségét. Valószínűleg már ő is sejti, hogy becsapták - de ezt még saját magának sem meri bevallani.

Az Aspar Trading természetesen nem az egyetlen cég, amely homeworking címén szed vámot a naiv szörfösöktől. Tucatszám jönnek létre hangzatos domainnevek alatt a hasonló "vállalkozások".

Régi ismerős az International Homeworkers' Alliance. Minden korrekt távmunka-információs oldal figyelmeztet arra, hogy pénznyelő társaságról van szó, amely 20 és 100 dollár közötti összeget kér, s cserébe hozzáférést biztosít egy távmunka-lehetőségeket tartalmazó adatbázishoz. Csak a fizetés után derül ki, hogy az ajánlatok 90%-a már lejárt munkalehetőség, a maradék 10% pedig olyan e-mail küldözgető vagy levélborítékolási munkát takar, amely a szervezet újabb áldozatainak beszervezésére irányul.

Mi védheti meg a gyanútlan szörfösöket ezektől a kétes üzletektől? Alapvetően a józan ész és kritikai érzék az, amire mindenki nyugodtan támaszkodhat. Jogorvoslat is létezik: aki úgy érzi, megtévesztő ajánlat áldozata lett, az USA-ban az Amerikai Fogyasztóvédelmi Felügyelőség honlapján (www.ftc.gov) online is benyújthatja panaszát. A tisztességes üzleti magatartás ellenőrzésével foglalkozik a Better Business Bureau (www.bbb.org), valamint az FBI Internet Fraud Complaint Center (www.ifccfbi.com), ahol minden beadványt iktatnak, és megvizsgálnak.

Hiú remény volna azt hinni, hogy hazánkban nem lesznek hasonló próbálkozások, a külföldi példák nyomán Magyarországon is előbb-utóbb megjelennek majd a hasonszőrű "vállalkozások". Kérdés, hogy elébe lehet-e menni a folyamatnak, és ki fogja megvédeni azok érdekeit, akik a sajátjukra képtelenek vigyázni.

Érdekvédelem

Érdeklődésemre az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (www.ofe.hu) munkatársa azt a választ adta, hogy már foglalkoznak az internetes visszaélésekkel, jelenleg azonban főleg az e-kereskedelem és az internetes személyi adatbiztonság kérdései vannak terítéken, hiszen ezen a téren rengeteg a teendő. A Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (www.fvf.hu) honlapján közzétettek szerint itt elsősorban a fogyasztók egészségét, életét veszélyeztető termékek kiszűrésével foglalkoznak. A fogyasztók pénztárcájának védelme érthető módon másodlagos kérdés, és jogosan merül fel a pénzt kiadó egyén felelőssége. Kérdés, ki lesz a gyorsabb: a rablók vagy a pandúrok, és lesz-e elég fontos valakinek, hogy gátat vessen a most induló folyamatoknak, s megakadályozza a megtévesztő távmunkahirdetők elterjedését.


Ha szeretnék gyorsan és könnyedén meggazdagodni, s semmi erkölcsi aggály nem akadályozna meg abban, hogy naiv embertársaim zsebére dolgozzam, én is éppen azt tenném, amit Bratislav Tadic (ha egyáltalán ez a cég vezetőjének valódi neve).

Mindenesetre amíg az emberek tömegei képesek elhinni, hogy alapfokú angoltudás birtokában, minden előképzettség nélkül havonta milliókat kereshetnek egy külföldi cég távgépírójaként, addig a "work-at-home scam business" virágozni fog.

Azt mondják, aki az emberek hiszékenységére épít, erős alapra épít.

Plusz 232%

Rendkívül dinamikus növekedést regisztráltak a világ online állásközvetítő-piacán.

Az IDC legfrissebb felmérése szerint a világ 10 legnagyobb online munkaerő-közvetítő vállalata az 1999-2000-es időszakban együtt 232%-os növekedést ért el. A bevételi adatok alapján rendezett top10-es lista élére az elmúlt év során a következő vállalatok kerültek:

1. Monster.com, 2. Futurestep, 3. HotJobs.com, 4. Headhunter.net, 5. Dice.com

A listában szereplő állásközvetítőknek minőségi szolgáltatásaik révén sikerült visszatérő ügyfélkört kiépíteni és a cég nevét jól csengő márkanévvé tenni - jellemezte a piacot Christopher Boone, az IDC eRecruiting programjának elemzője. Továbblépve, a domináns piaci szereplők folyamatosan népszerűsítik szolgáltatásaikat, és mérhető eredményekkel segítik ügyfeleiket toborzótevékenységük fejlesztésében.

Az a tény, hogy Nyugat-Európa az internetes állásközvetítés terén a világ második legjelentősebb piacává vált - a top10-es listára három európai cég is felkerült -, jelzi, hogy az üzletágban változatlanul hatalmas lehetőségek vannak: az elemzők szerint a jövőben kulcsfontosságú tényezővé válik a képességfelmérés és értékelés, s újdonságként jelentkezik a csoportos munkaerő-szolgáltatások területe.

"A kiemelkedően magas növekedési ráta azt mutatja, hogy a piac még a korai fejlődés stádiumát éli, és számíthatunk az online toborzás részterületeit megcélzó új szereplők megjelenésére is" - állítja Boone.

Készül a lista

A nemzetközi trendekkel összhangban a hazai online munkaerő-toborzás piacát is növekedés jellemzi. Számszerű adatok ugyan még nem állnak rendelkezésre, de tény, hogy mind az interneten publikált állásajánlatok száma, mind az online álláskeresők érdeklődése, a jobsite-ok látogatottsága folyamatosan nő - ezt erősítette meg két hónapos tapasztalata alapján az első hazai integrált álláskereső site-ot menedzselő e-Ventures Kft. vezetője, Pongrácz András is. Információi szerint a JobMonitor.hu oldaláról elérhető, tehát a weben található friss álláshirdetések száma 1500 felé közelít.

Jellemző tendencia, hogy mind a vállalatok, mind a személyzeti tanácsadócégek felfedezték maguknak az internetet, és aktuális ajánlataikat egyszerre több internetes álláshirdetőben is közzéteszik. Hazai top10-es lista egyelőre nem készült, ugyanis az 1-2 éve alakult dot-com vállalatok többsége ma még nem teszi publikussá sem bevételi, sem látogatottsági adatait. Várhatóan ez évben készül el az első olyan kutatás, amely a magyarországi internet egyik legdinamikusabban fejlődő területét, az online állásközvetítés sokszereplős piacának eredményeit vizsgálja majd.

Míg a hagyományos állásközvetítéssel is foglalkozó személyzeti tanácsadók weblapjain jócskán van mit javítani a funkcionalitást illetően, a csak interneten működő állásközvetítők jellemzően egyszerűen navigálható oldalakon, felhasználóbarát szolgáltatásokkal segítik az álláskeresőket. A legtöbb jobsite azonban ezt ma már nem tartja elegendőnek, és keresi az utat, hogyan tudna többletszolgáltatásokat is nyújtani látogatóinak. 2001-ben tehát a számszerű növekedés mellett a tartalmi és kommunikációs szolgáltatások fejlődésére is számíthatunk az elektronikus munkaerő-toborzás piacán.

Kulcsszavak: távmunka =szélh

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50