Halló, itt Hannover!

Guttray László Guttray László, 2001. március 31. 20:39
Izgalmas versenyt fut a mobiltelefon-piac két vezetője: eddig féltve őrzött újdonságaikat büszkén tárták a CeBIT látogatói elé. Az Ericsson a mobiltelefonok mellett a hálózatok, alkalmazások és professzionális szolgáltatások egész családját mutatta be.
A svéd óriáscég színes kijelzővel ellátott első mobiltelefonja, a T68-as a multimédiás üzenetkezelő szolgáltatás (MMS) mellett digitális képkezelésre és audiofunkciókra is alkalmas. Az apró, kézbe simuló, teljesen új külsővel és tapintással rendelkező mobiltelefont a GSM 900/1800/1900-as és a GPRS (General Packet Radio Services) hálózatok részére fejlesztették ki - a kiállításon azonban csak tesztpéldányokat láthattuk, mivel kereskedelmi forgalomba csak az idei év végén kerül az új típus.

Az Ericsson második GPRS-újdonságát, a T39-es jelű készüléket úgy tervezték, hogy egyaránt működjön az összes GMS-frekvencián, valamint a gyors internet-hozzáféréshez és adatátvitelhez szükséges nagy sebességű, áramkörkapcsolt hálózatokban is; külön érdekesség, hogy a készüléket a Bluetooth vezeték nélküli adatátviteli technológiával látták el. A sorozat következő tagja a T29-es "pehelysúlyú", kétsávos, WAP-os mobiltelefon. Ez az első telefonkészülék, amely rendelkezik a képek és hangok más mobiltelefonokra történő küldését lehetővé tevő, fejlett üzenetküldő szolgáltatással (EMS). A készülék népszerűségét várhatóan fokozza a csoportos SMS-küldés lehetősége, a beépített négy játék, a hanghívás, illetve a hangvezérelt hívásfogadás.

A hang mellé képet is eljuttathatunk az Ericsson CommuniCamjának segítségével. A GSM-hálózatok számára kifejlesztett mobil-fényképezőgéppel készített fotókat közvetlenül elküldhetjük a mobiltelefonról bármely e-mail címre, de tárolhatjuk a képeket a marokkészülék virtuális fotóalbumában is.

A standon kiállított internetes rádiókészülék (Internet Radio) a világ első vezeték nélküli internetes eszköze, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a neten található rádióadók bármelyikéhez hozzáférjenek számítógép használata nélkül. Az Ericsson és az MTVi közös fejlesztési együttműködése révén az internetes rádiókészülék használói egyedülálló interaktív tartalmat és szolgáltatásokat is élvezhetnek majd. Bemutattak egy "zenefont" is: a Microsoft a Windows Media-fájlok lejátszására alkalmas GPRS-prototípust, amellyel audio- és videoállományok hallgathatók, illetve nézhetők meg.

Hasonló telefoncsodákat mutatott be a Nokia is. Két új nagy sebességű GPRS-telefonjuk - a 8310 és a 6310 modell - valóban a legkorszerűbb szolgáltatásokat kínálja. A Nokia 8310 "divat"-GPRS-telefon a harmadik negyedévben lesz kapható, míg a Bluetooth-modullal épített 6310-es csak a negyedik negyedévben érkezik. A Nokia az utolsó a világ három legnagyobb - a másik kettő a Motorola és az Ericsson - mobiltelefon-gyártója közül, amely GPRS-telefont dob piacra. GPRS-hálózatok már egész Európában üzemelnek.

Szintén a CeBIT-en debütált az "expression" kategória első WAP-os telefonja. A WAP 1.1-es böngészővel ellátott Nokia 3330-as testben és lélekben fiataloknak kínál hozzáférést a szórakoztatáshoz és más szolgáltatásokhoz. A játékok sorát egy teljesen új játékkal, a "Bumper"-rel egészítették ki, de új szintekkel frissítették fel a Space Impactot és a Snake II-est is - a játékok WAP-on keresztül a Club Nokia oldaláról tölthetők le. A felhasználók a játékban elért magas pontszámaikat a Club Nokiának elküldve versenyezhetnek a többi játékossal. Ezenkívül valódi újdonság a szintén Club Nokia-tagok számára letölthető animációs kijelzővédő is.

Az új telefonnal felhasználója egyénileg vagy interaktív módon több partnerrel számos szolgáltatói portálon elérhető WAP-játékokat is játszhat. A Nokia 3330-as egyéb funkciói között megtalálható a hangfelismerő tárcsázás, amely nyolc számot képes hangminta alapján felhívni. Új funkció még a 100 név tárolására alkalmas belső telefonkönyv és az "először rezeg, aztán cseng" csengőhang-változat.

A továbbfejlesztett üzenetküldő funkciók között megtaláljuk az egyszerű és gyors csevegést elősegítő prediktív szövegbevitelt, a 12 gyárilag tárolt kép küldésének lehetőségét, valamint egy letölthető kép fogadására elegendő tárolóhelyet. A Nokia 3330-as a szokásosnál háromszor hosszabb üzenetek továbbítására alkalmas, a láncolt üzenetküldési funkciót is támogatja.

Az új készülékhez olyan grafikus elő- és hátlapokat terveztek, amelyek fotótárolásra képesek, ezenkívül tartozékként négy színes, valamint három grafikus Xpress-on elő- és hátlap választható. A finn cég a második negyedévben tervezi a Model 3330 WAP-készülék kereskedelmi forgalomba hozatalát.

A Nokia sem feledkezett meg a zenekedvelőkről: új mobiltelefon-tartozékukról, a digitális Nokia Music Player HDR-1-ről szintén a hannoveri kiállításon számoltak be először. A Nokia Music Player segítségével a felhasználók beépített sztereó FM-rádiót, valamint letölthető hang- vagy zenefájlokat hallgathatnak, de telefonjukkal együtt fejhallgatóként is használhatják. A mutatós külsejű készülék a Nokia 3310-es, 3330-as, 8210-es és 8850-es telefonjaival kompatibilis, és 2001 harmadik negyedévében jelenik meg az üzletekben.

A Nokia Music Player által támogatott zeneformátum az AAC (Advanced Audio Coding), amit az InterTrust digitális jogmenedzsment technológia biztosít, és az MP3. Az AAC olyan magas minőségű hangkódolási technológia, amelyet számos adó, illetve zenét elektronikusan terjesztő alkalmazás használ.

A látogatók egybehangzó véleménye volt, hogy a mobiltelefonok egy-két éven belül minden olyan szolgáltatásra képesek lesznek, amelyre néhány éve még csak az asztalai számítógépek voltak alkalmasak, s az m-commerce lehetőségeinek kibővülésével nemcsak a kommunikációban, hanem a mindennapi életben is pótolhatatlan eszközökké válhatnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55