Microsoft: Napster után szabadon

Tóth Kristóf, 2001. április 5. 22:37
A Microsoft be akar szállni a Napster utáni online zenei világba, mintegy a RealNetworks Musicnet szolgáltatásának konkurenseként, ugyanazt a közönséget célozva meg. A szoftveróriás szerdán rántja le a leplet az új MSN zenei oldalról, amivel az online szolgáltatáscsomagja részeként első ízben szolgáltat zenét a nagyközönségnek.
A technika fejlődésének hatására az új szolgáltatás egetverő lehetőségekkel bír. A látogatók netrádiók ezreinek az adását hallgathatják meg. Az ajánlott meghajtó segítségével, amelynek technológiáját a Mongo Musict-tól vásárolták, a hallgatóknak lehetőségük van a hangulatuknak megfelelő, illetve kedvenc előadójuk hangzásához hasonló adók közti válogatásra.

Elemzők szerint a szolgáltatás beindításának célja legalább annyira a vásárlók megszerzése, mint a jó pozíció megszerzése a gyorsan kialakuló piacon. A nagyobb portálok, a kiadók és a kisebb internetes zenei vállalatok egyaránt azért küzdenek, hogy az ingyenes zene, azaz a Napster eltűnése után minél több online zenekedvelőt gyűjtsenek előfizetői táborukba. És a Microsoft a vevőkkel való erős kommunikációjának, és a saját tulajdonú másolásvédelmi technológiájával, mostanra már nagyon komoly versenyzővé vált ezen a területen. "Túl korai lenne még megmondani, hogy a gorilla milyen nagyra nő ezen a területen, de ez több annál, mintha a Microsoft csak a lábujját mártogatná a vízbe. Ez az a vállalat, amelyik felér a bokájáig, sőt valószínűleg a térdéig is." -így Steve Vonder Haar, egy Yankee Group elemző.

A műszaki vállalatok szerint az online zenei üzletág egyszerűen életképtelen mindaddig, míg a nagy zenei kiadók nem bocsátják katalógusaikat internetes terjesztésre. Ebben a témában az első nagy előrelépés hétfőn történt, amikor az AOL Time Warner, az EMI Music Group és a BMG Music megadta a terjesztési jogot a RealNetworks MusicNet-jének.

Az új Microsoft-szolgáltatás nagyjából a 90-es évek végén indult hasonló szolgáltatások elképzeléseit követi, kiegészítve a múlt évben indult hasonló szolgáltatások előnyeivel. Nemcsak műfaj szerinti bontásban kínál rádióállomásokat, hanem további alkategóriákra pl. "Space-Age Pop/Exotica", stb., darabolva. A hallgatók bár előadók szerint kereshetnek, hallgatni azokat az adókat hallgathatják, amelyeken a zene hasonlít a keresett művész zenéjéhez.

Vonder Haar: " Nem tartom forradalminak a szolgáltatást. De az interface viszonylag elegáns, és az MSN széles látogatói rétege, egy bizonyos közönséget fog majd vonzani."

A szoftveróriás tervezi, hogy előfizetéses rendszerré fejleszti tovább a meglevőt, ahol lehetőség lesz majd zenék letöltésére is, de ez nagyban függ a kiadókkal való tárgyalásoktól.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50