Internet a Marson?

Tóth Kristóf, 2001. április 27. 22:21
Vint Cerf, az internet egyik szülőatyja visszaemlékszik az internet első napjaira, és leírja elképzelését a folyamatosan növekedő linkekről.
Az internet folyamatosan növekszik, évi 80 százalékos növekedést tudhat maga mögött, állítja Vint Cerf, az az ember, aki még a kezdetekkor segített felépíteni a netet. Cerf a National Association of Broadcasters konferencián nyilatkozott a nagyközönségnek. „Amikor Bob Kahn – az egyik társa az internet készítésekor – és én azon a rendszeren dolgoztunk, amit most IP-nek hívunk, tudtuk hogy nagyon sok olyan új technológia fog születni, amelyik majd a hálózatot használja, de egyáltalán nem tudtuk, hogy mik lesznek azok” – nyilatkozta Cerf, aki most a WorldCom alelnöke.

„Mi csak megpróbáltuk létrehozni a legegyszerűbb adatforgalmi felületet, hogy az internet bármilyen hálózaton működhessen” – tette hozzá. Ma már az internet szinte mindenhol megtalálható, Cerf szeretne egy pólót is csinálni, amin a következő felirat szereplne: „IP Everywhere” (IP mindenhol). „Úgy látom, hogy az IP még olyan helyekre is beférkőzik, amiknek elvileg semmi köze nem lenne hozzᔠ– mondta Cerf.

A műsorszórók számára az internet egy újabb bevételi forrást jelenthet, amennyiben IP-adatokat tudnak beágyazni a digitális tv-adásokba vagy a kábeles hálózatokba. Ezek a beágyazott IP-adatfolyamok szolgáltathatnának videókat, játékokat és elektronikus kereskedelmi alkalmazásokat. Bár az internet „népessége” folyamatosan nő, Cerf állítása szerint a felhasználók 80 százaléka még mindig modemen keresztül csatlakozik a hálózatra. Ez nem jó azoknak, akik jó minőségű videókat szeretnének eljuttatni a tömegekhez, hiszen azok minimum 400 kbps sávszélességet igényelnek, a modemek viszont ennek a sebességnek nagyjából az egytizedére képesek.

Az a nézet, hogy az internet egy a Földhöz kötött technológia, egy évtizeden belül meg fog változni. Cerf a Jet Propulsion Labbal közösen kifejlesztette a bolygóközi internetprotokoll prototípusát. Az új protokollt a tervek szerint két marsjárón fogják először alkalmazni 2003-ban. Mivel a Föld és a Mars közötti kommunikációban 10-40 perces késleltetés van, a protokoll prototípusa egyáltalán nem hasonlít a most elterjedt TCP/IP protokollra. „Idővel kialakulhat egy bolygóközi internet” – nyilatkozta Cerf. És legfőbb üzenete a világ számára: „Lesz egy internet a jövőben – ellenállni értelmetlen”.

Kulcsszavak: IP jövő trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55