A bíróság elutasította a Rambus vádjait

Tóth Kristóf, 2001. május 1. 21:30
Hétfő este derült fény az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának azon döntésére, miszerint a Rambus Inc-nek az Infineon Technologies AG ellen felhozott vádjai három kivételtől eltekintve alaptalanok. Az, hogy a per folytatódik-e, a napokban derül ki.
Richmond,Vancouver - Robert Payne, az Egyesült Államok Körzeti Bíróságának bírója hétfőn este bejelentette, hogy a Rambus DRAM memóriák kifejlesztője, a Rambus Inc. teljesen alaptalanul vádolta a Siemensből különvált német Infineon Technologiest szabadalmainak megsértésével. Payne elmondása szerint a Rambus Inc. nem tudta bebizonyítani, hogy a cég által említett tucatnyi SDRAM-mal kapcsolatos Rambus-szabadalmat valóban megsértette a német memóriagyártó.

Payne várhatóan csütörtök után fog dönteni arról, hogy a per egyáltalán folytatódhat-e a fennmaradó három vádpont alapján. A fennmaradó vádpontok a programozható adatblokk-méretekkel, a programozható regiszterekkel, és a memóriachipet a címbusszal összekötő vezérlőegységgel kapcsolatosak. Payne bíró azt is közölte, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy az Infineon megsértette a fennmaradó három szabadalmat, nem fogja bűnösnek találni a müncheni (Németország) központú céget azok szándékos megsértésében.

A Rambus korábban arra hivatkozott, hogy az Infineon technológiai leírásai bizonyítják, a társaság SDRAM és DDR-SDRAM eszközeivel megsértette a Rambus szabadalmait. Payne mindezt visszautasította, mivel a társaság nem tudta konkrét, egyértelmű bizonyítékokkal alátámasztani vádjait. Payne szerint az is kizárható, hogy az Infineon szándékosan sértett volna meg Rambus szabadalmakat.

Payne szerint az Infineon minden bizonnyal szerzett némi információt a Rambus szinkron memóriatechnológiájáról még 1990/91-ben, amikor a Rambus DRAM licenszéről folytak a két cég között tárgyalások. Azóta azonban hosszú idő, közel tíz év telt el, mondta Payne.

Amellett, hogy a Rambus a jelek szerint elveszíti az Infineon ellen irányuló pert, a cég könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet, mert a bizonyítékok előkerülésével egyre tisztábbá válik, hogy az Infineon vádjai, miszerint a Rambus szándékosan titkolta szabadalmait a DRAM-ipar képviselői elől, igaz.

A Rambus csalást követett el, amikor titokban tartotta SDRAM-mal kapcsolatos szabadalmait mindaddig, amíg a szabadon alkalmazhatónak hitt technológia általánosan el nem terjedt. A cég ekkor előállt kártérítési igényeivel megsértett szabadalmai után az összes SDRAM memóriagyártó cég felé, sőt a kártérítést még évekre visszamenőleg is ki kívánta fizettetni.

Kulcsszavak: Rambus jog Infineon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36