A Rambus elvesztette szabadalomsértési perét

Tóth Kristóf, 2001. május 6. 21:42
A Rambus Inc. - amely legfőképpen memóriatechnológiákat fejleszt - figyelmét az utóbbi időben elsősorban a szabadalomsértési perekre koncentrálta, amelyekkel a társaság szinte lerohanta a DRAM-ipart. A társaság legfontosabb ilyen perét a napokban vesztette el.
A Rambus DRAM memóriák megalkotója felháborodással vett tudomást arról a hírről, miszerint legfontosabb szabadalomsértési perében, amely a német Infineon Technologies AG memóriagyártó ellen folyt, a Rambus számára kedvezőtlen itélet született. Az amerikai bíróságon folyó Rambus Inc.-Infineon Technologies AG per bírója, Robert Payne ugyanis úgy döntött, hogy elejti az Infineon ellen ez idáig életben maradt három vádpontot, és megszünteti az eljárást.

Az Intel Pentium 4-es processzoraihoz használatos Rambus DRAM kifejlesztője 57 szabadalmának állítólagos megsértéséért perelte be az Infineont, és olyan további DRAM-gyártókat, mint a Micron vagy a Hyundai. Az elmúlt hét elején az illetékes bíró a vádak döntő többségét elejtette, miután korábban fény derült arra a rendkívül nagy kaliberű csalásra, amit a Rambus alapos gyanú szerint azért követett el, hogy félrevezesse a memóriaipart, és óriási kártérítési, valamint jogdíjösszegeket követeljen annak képviselőitől.

"A bíróság ítélete kiábrándító volt számunkra" - mondta Geoff Tate, a Rambus vezérigazgatója a The Registernek. "Amennyiben a mostani ítélet jogerőssé válik, minden társaság, amely újítani próbál, szellemi tulajdonának biztonságát kockáztatja." A társaság fellebbezni fog az itélet ellen.

Bár a mostani itélet korántsem jelenti a véget a Rambus Inc. számára, a számos társaság ellen folyó amerikai és európai pereknek azonban valószínűleg hamarosan végeszakad. A Rambus Inc. helyzetére a Rambus DRAM sikertelensége és a mostani per elvesztése mellett az is negatív hatással lehet, hogy amennyiben az Infineon pergyőzelme jogerőssé válik, számos olyan memóriagyártó, amely beleegyezett a DDR és SDR SDRAM-ok utáni jogdíj fizetésébe, a társaság ellen fog fordulni.

Kulcsszavak: jog Rambus Infineon

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36