Mobilcom: verseny és együttműködés

Hűvös Imre, 2001. május 7. 15:17
A német Mobilcom 1 év alatt 2,17 millióról 4,61 millióra, több mint duplájára emelte GSM előfizetői számát. Ugyanakkor, a 3. generációs UMTS szolgáltatás elterjesztésére, együttműködést készít elő riválisával az E-Plusszal.
A Mobilcom előfizetői számának növekedése egyúttal azt is jelenti, hogy piaci részesedése 9,9 százalékról 13,5 százalékra nőtt ugyanezen időszak alatt. A részvényárfolyama az utóbbi napokban 4,4 százalékot növekedett és 21 eurón áll.

Az üzleti racionalitás érdekes példája ugyanakkor, hogy az UMTS árverésben alaposan kifáradt két cég, a 28,5 százalékban France Télécom (a korábbi monopolista) tulajdonában levő Mobilcom és a holland KPN tulajdonolta E-Plus szorosabbra fűzik kapcsolatukat. Tavaly mindkét cég 8,5-8,5 milliárd márkát fizetett az UMTS frekvenciáiért, ami akár padlóra is küldheti őket a további befektetések során.

A készülő együttműködési megállapodás értelmében használhatnák egymás tornyait saját antennájuk felszerelésére, megoszthatnák az antennákat, de saját frekvenciáikat használva, sőt teljes hálózatokat használnának közösen a ritkán lakott területeken. Ezzel a telepítési és üzemeltetési költségek 20-40 százalékát remélik megtakarítani, attól függően, hogy a hatóság milyen fokú együttműködéshez járul hozzá. A RegTP tavaly még mereven elzárkózott, de mára már enyhített a véleményén azzal, hogy olyan együttműködést engedélyez, ami nem árt meg a versenynek.

A két cég az elmúlt hónapban már aláírta azt a megállapodásukat, ami megengedi, hogy felhasználóik használják mindkettőjük meglevő (GSM) hálózatait.

Kulcsszavak: MobilCom E-Plus UMTS +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14