A KPN ötmilliárd eurós részvénykibocsátásra készül

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 5. 09:26
A holland KPN Telecom - adósságcsökkentési gondjai közepette - idei első negyedévi pénzforgalmi egyenlegében is visszaesést kénytelen elkönyvelni, mindenekelőtt német mobilszolgáltató leányvállalata, az E-Plus tevékenysége miatt.
A KPN pénteken legszélesebb működési mutatója 2,5 százalékos csökkenését jelentette az első negyedévről a tavalyi első negyedévhez képest, egész évre azonban változatlanul a működési eredmény 5 százalékos javulását jósolta. Az első negyedévi eredmény kissé elmaradt az elemzői konszenzustól. A visszaesést a vezetékes hálózati díjcsökkentésekkel és a német E-Plus költségeivel indokolta a vállalat. A KPN nettó vesztesége 539 millió euró volt az első negyedévben, a tavalyi első negyedévi nullszaldó helyett; ezt pedig a nagyobb kamatköltségekkel és az arculatleírással magyarázták.

Az értékesítés az első negyedévben 2,96 milliárd euró volt, 20 százalékkal több a tavalyi első negyedévi 2,46 milliárdnál, a pénzforgalmi többlet - a működés legzsélesebb eredményjelzője - azonban 2,5 százalékkal 795 millió euróra csökkent a tavalyi első negyedévi 815 millióról.

Az eredménybeszámolóban nem említették a nap szenzációját, azt, hogy vajon kibocsát-e a cég új részvényt több mint 5 milliárd euróért. A Financial Times (FT) pénteken megjelent nemzetközi kiadása szerint legalább 5 milliárd eurós részvénykibocsátásra készül a KPN, hogy javítson pénzügyi helyzetén. A Financial Times becslése szerint az 5-5,5 milliárd eurónyi részvényt mélyen piaci értéke alatt, féláron adnák, és ez a British Telecom 5,9 milliárd fontos hasonló ügylete után a második legnagyobb részvénykibocsátás lenne Európában. A KPN egyik szóvivője, bár homályosan fogalmazva, nem zárta ki a részvénykibocsátás lehetőségét. A holland cég részvényei pénteken kora délután már 25,29 százalékos veszteségnél tartottak a csütörtöki záróhoz képest. Csütörtökön 11,03 eurón zárt a KPN az amszterdami értéktőzsdén, pénteken 9,74 eurón nyitott, és fél kettőkor már csak 9,24 eurót ért.

A Financial Times szerint a jelenleg 35 százalékkal résztulajdonos holland kormány is vásárolna a kibocsátásból, jóllehet ez versenyfelügyeleti problémákat vet föl, hiszen az ilyen vásárlás állami támogatásnak minősülhet. Akárhogyan is: a KPN részvénykibocsátáson kívül aligha finanszírozhatja bármi mással adósságait és további fejlesztéseit, mert adósságállománya tovább már nem növelhető a hitelminősítői leértékelés veszélye nélkül.

Elemzők érdeklődéssel várják, mit tesz még a KPN a 22 milliárd eurós adóssághegyének csökkentése érdekében, amely mindenekelőtt - az E-Plus-on keresztül - a tavalyi harmadik generációs, UMTS licenszvásárlások következménye. A cég márciusban azt közölte, hogy mintegy 5 milliárd eurót képes behozni az év első felében a fő profilba nem vágó vagyoneladásokkal. Ebből mintegy 1,5 milliárdot a kelet-európai érdekeltségekért remél kapni: szeretné értékesíteni a cseh Cesky Telecomban levő 20,3 százalékos részét, valamint a Pannon GSM-ben levő, 600 millió euróra becsült 44,7 százalékát és a PanTelben levő 75,2 százalékos részesedését. A Cesky Telecom részért legalább 500-700 milliót remél, a magyar érdekeltségekért pedig 900 milliót, de mint mondták, ezektől csak akkor válnak meg, ha elfogadható áron tudják őket eladni.

A cég eddig nem volt túl sikeres a vagyonértékesítésben, és elemzők kétlik az ötmilliárdos cél tarthatóságát. Eddig a tízszereplős listáról csupán egy érdekeltséget, az ír Eircell 21 százalékát sikerült eladni, Vodafone részvényekért cserébe. A 220 millió eurós Vodafone-részvénycsomagot június 12-én tervezik értékesíteni. Szakértők szerint a KPN a merész lépések terén nem követte hasonló gondokkal küzdő brit társát, a British Telecomot, amely adósságcsökkentése érdekében nem habozott részekre szabdalni magát, eladni szakmai telefonkönyv üzletágát és 5,9 milliárdos fontos részvénykibocsátással javítani pénzügyi helyzetén. Igaz, a KPN esetleges részvénykibocsátása javíthat ezen a képen.

A holland cég számára jelenleg az egyetlen igazán pozitív fejlemény az lenne, ha a német távközlési szabályozó hatóság engedélyezné a németországi UMTS licencnyerteseknek, hogy riválisaikkal megosszák a harmadik generációs hálózatépítés költségeit. A KPN a spanyol Telefónica és a finn Sonera közös tulajdonában levő Group 3G-vel és a részben France Télécom-tulajdonban lévő MobilCom AG-vel remél megosztási szerződést kötni.

Kulcsszavak: KPN +céginfo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38