DoS.Storm féreg

Tóth Kristóf, 2001. június 9. 21:54
A különböző antivírus cégek képviselői pénteken szinte egyidőben jelentették be, hogy egy olyan új férget sikerült felfedezniük, melyet programozói arra fejlesztettek ki, hogy automatikusan floodolja a Microsoft web és e-mail szervereit. A féreg a hét folyamán több nagyvállalat számítógépes rendszerén is felütötte a fejét, és a szakértők szerint elég nagy az esély rá, hogy gyorsan elterjedjen.
A DoS.Stormnak nevezett féreg megtámadja a Microsoft webszervereit, és folyamatosan megpróbál újabb szervereket keresni magának. Eddig többek között már a Microsoft fő website-ját is floodolta a nemrégiben felbukkant féreg, valamint óriási számú obszcén tartalmú elektronikus levelet próbált meg elküldeni Bill Gatesnek, a Microsoft elnökének.

"Én egyáltalán nem lepődtem meg a DoS.Storm féreg felbukkanásán, mert szerintem ez a féreg is csak annak a bizonyítéka, hogy a jövőben egyre többször kell majd olyan kártékony programok megjelenésére számítanunk, melyeket a hackerek és a "hagyományos" vírusírók közösen fejlesztenek ki, és ezzel párhuzamosan szerintem a jövőben már egyre kevesebb, elektronikus levelezés útján terjedő vírusra lehet számítani" - nyilatkozta Vincent Weafer, a Symantec cég antivírus szoftverek fejlesztésével foglalkozó központjának igazgatója.

Az említett féreg egy már jól ismert biztonsági rést használ fel a terjedéséhez, mely rés a Microsoft egyik legfontosabb webszerver-szoftverében, az IIS-ben található. A sebezhető pont egyébként egészen pontosan a Microsoft IIS 4.0-s, valamint 5.0-s verziójában található meg. Miután a féreg megfertőz egy védtelen szervert, pillanatok alatt belekezd 10 millió internetcím átvizsgálásába, és ha esetleg talál egy újabb védtelen szervert, akkor azonnal megtámadja azt a szervert is.

A DoS.Storm féreg tehát elsődlegesen a Microsoft cég webszervereit támadja meg, de ugyanígy elbánik bármilyen más vállalat védtelen webszervereivel is. A féreg a héten nagyon komoly DoS (Denial of Service) támadást indított a Microsoft különböző webszerverei ellen, így idén január óta a mostani a második komolyabb DoS támadás a szoftveróriás számítógépes rendszerei ellen. Érdekesség, hogy egy nemrégiben készített tanulmány szerint a világon egy hét alatt átlagban 4000 DoS támadás zajlik le.

Kulcsszavak: vírus Microsoft security

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14