Hackerfilm - szakértelem nélkül

Tóth Kristóf, 2001. június 11. 22:51
John Travolta legújabb próbálkozása hackerfilmnek szörnyű, viszont a másodrendű akciófilmek kategóriájában egész jónak mondható: a férgek kódját többnyire nem AutoCAD segítségével készítik.
Az Operation: Swordfish egy kihagyhatatlan thriller lehetett volna, hiszen a Warner Brothers filmje tartalmaz minden fontos elemet: alattomos szövetségi ügynökségeket, feltörhetetlen kormányzati hálózatot, és a világ legjobb hackerét, aki épp feltételes szabadlábon van, ugyanis betört az FBI egyik kémrendszerébe és működésképtelenné tette azt, és akit épp felbérelt egy barátságosnak tűnő megalomániás, aki még akár terrorista is lehet.

A Komputerkémek és a Közellenség című filmekben is előfordultak tévedések, azonban ezekben legalább megpróbálták elkerülni a legnyilvánvalóbb technikai hibákat. A látszólag szuperhacker Stanley Jobson - akit Hugh Jackman játszik, meglehetősen felejthető módon - sokkal otthonosabban mozog a film első perceiben az olajkutak környékén kószálva, mint később a billentyűzet előtt.

Skip Woods forgatókönyve nem sokat segít, felületes utalásaiból - az egyik hacker egyébként finn, és véletlenül pont Torvaldsnak hívják - kiderül, hogy informatikai és internetes tudása nem teljes mértékben megalapozott. Egy tipp Hollywoodnak: a férgek kódját többnyire nem AutoCAD segítségével készítik, és még az igazán tapasztalt programozók sem tudnak fejben megjeleníteni egy 512 bites kódolási kulcsot, majd megfejteni azt egyszerűen csak úgy, hogy igazán, de tényleg erősen gondolkodnak.

Az azonban nem igaz, hogy a Swordfish John Travolta főszereplésével nem egy szórakoztató film. Hackerfilmnek szörnyű viszont, a másodrendű akciófilmek kategóriájában egész jónak mondható. Nincs meg benne a Drágán add az életed humora, vagy a Speed feszültsége, viszont van benne kihagyhatatlan autós üldözés, sőt még hatalmas robbanás is.

A film elején Gabriel Shear (John Travolta) megpróbálja felbérelni Jobsont, hogy törjön be egy kormányzati számítógépre, és szabadítsa meg az államot 9 milliárd dollártól. A helyzetet azonban bonyolítja, hogy Jobson visszaeső cracker, aki feltételesen van szabadlábon, és - Kevin Mitnick ügyére utalva - jelenleg nem érhet billentyűzethez. Mivel azonban egyszerre próbálja rávenni őt a feladatra a fejéhez tartott pisztoly, illetve egy hölgy "szájmunkája", úgy dönt, hogy elvállalja azt.

Eközben Shear buzgón elmagyarázza, hogy "a világ legjobb hackereinek 60 percre van szükségük ehhez - sajnos nekem 60 másodpercen belül szükségem van rá". Ez azonban csak bevezető a film csúcspontjához, ahol találkozunk fizikai és virtuális betöréssel, túszokkal, és a vakmerő tervvel a pénz megszerzésére, amelynek során be kell juttatni a szövetségi hálózatba Jobson AutoCAD-del készített "sokfejű féregprogramját".

Kulcsszavak: hacker mozi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55