35 milliárd forint hitelt vett fel a Pannon GSM

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 15. 07:48
A Pannon GSM Távközlési Rt. csütörtökön 35 milliárd forintos szindikált hitelszerződést írt alá öt magyarországi pénzintézettel - közölték az érintett szervezetek.
A CIB Bank, az ING Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Magyar Külkereskedelmi Bank és az OTP Bank által nyújtott hitelkeret egyszerre szolgálja a Pannon GSM eddigi hitelei egy részének refinanszírozását, illetve képez pótlólagos forrásokat a társaság számára. A hitelt a bankok forintban nyújtották ötéves futamidőre. A kölcsön törlesztését a Pannon GSM három év múlva kezdi meg. A sajtótájékoztatón a hitel kamatát üzleti titokra hivatkozva nem közölték.

Kubatov János, a Pannon GSM finanszírozási és befektetési kapcsolatok igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a hitel mozgó kamatozású, s a kamat a BUBOR-hoz van kötve. A kamatfelár pedig fordítottan arányos a Pannon GSM következő évekbeli pénzügyi teljesítményével. Kubatov János elmondta, hogy a kamatláb meghatározásakor a bankok figyelembe vették azokat a negatív várakozásokat, amelyek napjainkban jellemzik a telekommunikációs iparág cégeit. Értékelték azonban azt is, hogy a Pannon GSM-nek nagyon jók a pénzügyi és gazdálkodási eredményei.

Az eseményen Björn J. Flakstad, a Pannon GSM vezérigazgatója elmondta, hogy a 35 milliárd forintos összegből 29 milliárd forintot hitelei refinanszírozására fordít a társaság. A vezérigazgató aláhúzta, hogy a hitelt egyrészt azért vették fel, hogy egyszerűsítsék hitelstruktúrájukat, s azért jórészt forintban, hogy ne kelljen árfolyamkockázatot vállalniuk. Hozzátette: a hitelfelvételben szerepet játszik az is, hogy a piac másként alakult, mint ahogyan azt néhány évvel ezelőtt várták, hiszen az eredeti üzleti tervek szerint a Pannon GSM-nek csak 2001 végére lett volna 930 ezer előfizetője, miközben már június elején másfél millió előfizetővel rendelkeztek. A 35 milliárd forintos összegből 10 milliárd forint az úgynevezett rulirozó hitel.

A sajtótájékoztatón Zdeborsky György, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy minden konzorciumi tag fő szervezőként vett részt a hitel folyósításában. Az általános ügynöki teendőket a CIB végzi majd, míg a fizetési lebonyolító az OTP Bank lett.

Zdeborsky György elmondta, hogy a tranzakcióban részt vevő bankok megítélése szerint a Pannon GSM az egyik legsikeresebb, legversenyképesebb és a legkevesebb kockázatot magában rejtő magyarországi társaság.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59