A mobilszolgáltatások megfiatalítják a WAP-ot?

Kollár Csaba, 2001. június 17. 20:17
A WAP-ot, mint mobilkommunikációs lehetőséget már sokan eltemették. A GSM Association által bemutatott m-service elképzelés azonban a szakértők szerint is pozitív változásokat hozhat.
Az új WAP-os alkalmazásokhoz az irányelveket a GSM Association fogalmazta meg annak figyelembevételével, hogy elkerülje a készülékek és a szolgáltatások közötti megosztottságot. Az irányelvek többek között a grafikai felhasználói felületre, az eddiginél ösztönösebb böngészésre, a letöltési lehetőségekre és a még több szórakozásra vonatkoznak. Az operátorok és a szolgáltatásnyújtók többsége már kész arra, hogy az új irányelvek szerint alakítsa ki a tartalmat, és remény van arra is, hogy mindazok az új készülékek, melyek karácsony táján a boltokba kerülnek, már maximálisan megfelelnek a GSM Association ajánlásainak.

Az új ajánlások nem kívánják a WAP-ot lecserélni. A GSM Association magyarázata szerint az m-services nem egy új szabvány, hanem inkább egy olyan útmutató, ami alapján a fejlesztők a jövőben jobban képesek megfelelni a régi szabványoknak. Ebben az évben az irányelvet követő telefonfejlesztéseknél már a WAP 1.2, illetve a WAP 2.0 böngészők az elfogadottak, e készülékekkel a következő évben találkozhatunk. Az új szolgáltatások, melyeknél kiemelt jelentőségűek a multimédia-alkalmazások, mint a zene, vagy az animáció szintén 2002-ben jelenhetnek meg. A GSM Association reméli, hogy az összes kézikészülék összhangban az ajánlásokkal a WAP-kompatibilitás mellett GPRS-kompatibilis is lesz. Ez ugyanis erősítheti azoknak a mobiltelefon-gyártóknak a pozícióját, akik a japán i-mode helyett egy másik szabvány ajánlásai szerint kompatibilissé készülékeiket.

Kulcsszavak: +fohir mobilszolg WAP

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14