Diákmunka helyett távmunka

Elance-sikersztorik I.

Wesselényi Andrea, 2001. július 11. 20:45
"Bizony, igen őrült munkákkal szabadíthatjuk meg a gazdag amerikaiakat sok-sok dollártól" - kezdi webajánló cikkét a Szabolcs Online (www.szon.hu) egyetemista cikkírója, aki örömmel állapítja meg, hogy a jó néhány átverés, kaucióra utazó szélhámos ajánlat és "keress pénzt e-mailek olvasásával" típusú lelombozó egyenhirdetés ellenére, ha jó helyen keresünk, mégiscsak találhatunk a neten igazi és jól fizető távmunka-lehetőségeket.
Miközben sikerül a cikkben irigykedve emlegetett távmunkás nyomára találni, párhuzamosan két másik önkéntes interjúalany is felbukkan: így egyszerre három sikersztori kerül a képbe: közös bennük, hogy mindhárom főszereplője egy-egy magyar egyetemista, aki az Elance Services Marketplace közvetítésével jutott külföldi munkákhoz, és ma már mindhármuknak számos elégedett ügyfele van szerte a világon. ők maguk is joggal elégedettek, hiszen a diákmelót ajánló szervezetek által kínált órabérek többszörösét keresik meg a neten.

Kezdjük a sort Bakos Péterrel, aki debreceni egyetemista, 4. éves fizikushallgató. Az Elance távmunka-közvetítő rendszerében (elance.com) vbill néven található meg a profilja.

- Milyen motivációk miatt kezdtél távmunkát keresni az interneten?

- Ebben a tanévben kerültem internetes szobába a kollégiumban, így egyből "rászabadultam" a hálóra. Természetesen szerettem volna pénzt keresni az interneten, barátaim tanácsára először a Spediával próbálkoztam. Két hónap alatt azonban mindössze 15 dollár gyűlt össze, amit még le sem lehet kérni, szóval ez a "szörfös pénzkeresés" vonal nem ígérkezett nagy üzletnek.

- Hogyan akadtál rá az Elance weblapjára?

- A tavmunkainfo.hu site-on találtam a hivatkozást, és mivel azonnal megtetszett a site, regisztráltam magam, de egy ideig nem foglalkoztam vele intenzívebben, csak nézegettem, hogy milyen munkákat kínálnak. Bevallom, kezdetben egy kukkot sem értettem abból, hogy mit is kellene itt csinálni. Bár elég jól tudok angolul, de valahogy nem álltak össze értelmes mondattá a szavak. Ahogy mászkáltam az Elance-en, az egész olyan valódinak tűnt, naponta érkeztek az új ajánlatok, az emberek jellemzést hagytak egymásról, munkaadók munkavállalókról és fordítva - gondoltam, csak nem lehet az egész egy átverés. Bár már nem nagyon bíztam az internetes pénzkeresésben, de gondoltam, ha nem próbálom meg, sosem lesz pénzem.

- Mi volt az első megbízásod?

- Találtam az aktuális ajánlatok között egy szimpatikus munkát, ahol számokat kellett egy doc-fájlba beírni, de hogy honnan meg milyen állományba, arról fogalmam sem volt. Jelentkeztem, megnéztem, a többiek milyen összeget ajánlottak, aztán egy kicsit alájuk mentem, és beadtam a licitemet. Másnap jött az e-mail, hogy kiválasztottak - persze nagyon meglepődtem, hirtelen azt sem tudtam, hova kattintsak. Aztán valahogy "kilogikáztam", mit is kell ilyenkor csinálni, nem volt nehéz, mindig részletesen le van írva az adott feladat. Szépen elfogadtam a munkát, írtam a munkaadónak, ő pedig elküldött minden fájlt. Akkor derült ki, hogy pofonegyszerű a munka, az egyik fájlból kell átírni számokat a másikba, és kész. A megbízó egyébként egy New York-i piackutató cég volt, amellyel azóta is tartom a kapcsolatot, jelenleg is dolgozom nekik. Mivel az első munkám jól sikerült, a megbízóm már akkor hagyott rólam egy ötcsillagos jellemzést, és a referencia birtokában egyszerűbb volt az új munkákra való jelentkezés. Volt olyan megbízásom, amikor a biz.yahoo.com-on talált adatokat kellett bemásolni egy megadott Excel-fájlba; gyorsan ment, szimpla adatbevitel volt. Fizikushallgatóként kerestem a testre szabott ajánlatot, és egyszer sikerült is egy ilyet elcsípni, ahol kvantummechanikai feladatokat kellett megoldani. Ma is tart egy folyamatos megbízásom, amelynek keretében megadott szempontok szerint önéletrajzokat kell keresni, és azokat beírni a megrendelő honlapjára. Egy másik amerikai megbízóm karriertémájú weblapot működtet, kaliforniai kis- és középvállalatokat céloz meg, azok álláshirdetéseit teszi fel a honlapjára, ezeket kell számára megkeresni a neten, és beírni.

- Mitől függ az, hogy valakinek sikerül-e munkát szerezni az Elance rendszerében? Milyen stratégiát érdemes ennek érdekében folytatni?

- Addig, amíg nincs valakinek referenciája, nem könnyű munkát találni. Ezért az első munkákat érdemes akár olcsón is megszerezni, aztán később lehet emelni a tarifát. Ami engem illet, általában igyekszem hosszú távú kapcsolatot kialakítani a munkaadóimmal. Ehhez persze nagyon fontos a minőségi munka és a megbízhatóság. Még egy fontos dolog a "profilról": nem hittem volna, hogy túlságosan nagy szerepe van, de jó pár munkára meghívtak már annak alapján, amit beleírtam, szóval a bemutatkozó anyag, azaz a profil tartalma sokkal fontosabb, mint amilyennek az elején képzeltem!

- Mennyire vagy megelégedve az Elance szolgáltatásaival?

- Roppant pozitív tapasztalatokról tudok beszámolni, a rendszer gördülékeny, a munkaadók pedig nagyon rendesek, mindig próbálnak segíteni, ha valami nem megy, bár ez nyilván az ő érdekük is: ha már kiválasztottak valakit, nem akarják még egyszer végigjárni a munka kiírásával, a kiválasztással járó procedúrát. Eddig minden elvállalt munkát sikerült teljesíteni, és a fizetés is rendben volt.

- Tapasztalatod szerint a munkák megszerzése során mennyiben számít pozitívumként vagy ellenkező előjellel, hogy magyar vagy? Egyáltalán kiderül-e, fontos-e, hogy ki honnan dolgozik?

Általában kiderül, és akár előny is lehet. Mindig beírom, ha valami gyors munkáról van szó, hogy az időeltolódás miatt el tudom végezni a feladatot, amíg a kedves munkaadó alszik. Van, amikor egy munkára való licitáláskor csak úgy beleírom, hátha valamelyik amerikai szereti a "kuriózumokat", és engem választ. Szerintem olyan óriási hordereje nincs a dolognak, hiszen épp az a lényege a távmunkának, hogy a távolság nem számít. Érdekes módon egyébként Indiából vannak még sokan a rendszerben, jól lenyomják az árakat, 3 dolláros órabérért vígan dolgoznak, bár azt hiszem, óránként 1000 forint itthon sem rossz pénz, pláne egy diáknak.

Kulcsszavak: =Elancesik távmunka

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50