ProMedia 4.1

Hifi a PC mellett

, 2001. június 24. 12:03
A multimédiás világ egyik kellemes meglepetése volt tavaly, amikor az amerikai Klipsch betört a hangfalgyártók közé. A cég megjelenésének első pillanatában meghatározó márkanévvé vált az Újvilág mozijaiban, gyakorlatilag minden valamirevaló filmszínház Klipsch-rendszereket használ.
Ezek után nem volt nehéz kamatoztatni a tapasztalatokat a házimozik piacán sem, aki akár csak egyszer is beült egy Klipsch-hangfalakból felépített házimoziszobába, soha nem fogja elfelejteni az élményt. Köszönhető ez a hangsugárzók kialakításának: már első ránézésre is feltűnik a tölcséres technológia, amely a Klipsch saját fejlesztése. A sajátos tölcséres kialakítás eredményeként megnő a hangfalak érzékenysége és dinamikája - s mint tudjuk, mindkét tulajdonság roppant fontos a házimozi-hangsugárzók esetében.

Nem is csoda, hogy ilyen előzmények után hatalmas siker lett a ProMedia 4.1, a Klipsch első multimédiás hangfala, amely az igényes számítógép-tulajdonosok számára készült. A mai napig ez az egyetlen számítógépes hangfal, amely THX minősítést kapott, ezt a bélyegzőt pedig nem könnyen osztogatják az akusztika világában.

Már a kicsomagolás során bizonyossá válik, hogy nem egy szimpla PC-s aktív hangszóróval van dolgunk, a dobozok kialakítása, összeszerelése abszolút igényes, profi munkát tükröz. Első ránézésre észrevehető, hogy a felhasznált anyagok minősége kiváló, a tervezés apró finomságai is feltűnőek, de a vizuális élményhez nagyban hozzájárul a fekete szín és a szatellithangszórók talapzata.

Az öt hangdobozt tartalmazó csomag installálása roppant egyszerű, mivel manapság már teljesen átlagosnak mondhatók a két hangkimenettel épített hangkártyák. Ha van ilyen kártyánk, már pakolhatjuk is magunk köré a ProMedia 4.1 elemeit, de a jobb oldali frontsugárzó helyzetére érdemes különösen figyelni, mivel ezen találjuk meg a vezérlőgombokat. Külön állíthatjuk a mélynyomó hangerejét, egy surround feliratú gombbal pedig a hátsó szatellitek hangerejét változtathatjuk, így pontosan pozicionálhatjuk helyzetünket az első és a hátsó hangfalak között. Hallgatva a ProMedia 4.1 rendszert, valószínűleg azt kell észrevennünk, hogy messze felülmúlja minden várakozásunkat, és felülbírálja eddigi tapasztalatainkat. Végre elfelejthetjük a "számítógépszínű aktív dobozok" sovány hangzását: ez a hangfalcsoport túllép azon, ez már a hifi világa. A hangkép, a sztereotér, a zenei hangzás csodálatos, káprázatos és kivételesen pontos mély hangokkal találkozunk. Köszönhető ez a robusztus mélynyomó ládának és a benne található két, oldalirányban sugárzó, 16 centiméteres hangszórónak, amely 135 W-os teljesítménnyel bombázza szerteszét a mélyebbnél is mélyebb hangokat; végeredményben nincs az a PC-s hangfalaknál tipikus érzés, miszerint az asztalon a dobozok szólnak, a basszus pedig valahonnan az asztal alól jön...

Hab a tortán, hogy nemcsak számítógépünket csatlakoztathatjuk a ProMedia 4.1-hez, a bal oldali frontsugárzón található egy line bemenet, ezen keresztül pedig MP3-lejátszót, diskmant, minidiszket csatlakoztathatunk, és hallgathatunk kiváló minőségben. Nincs a zenének olyan területe, amely nehéz feladat elé állítaná a ProMediát, legyen szó housemixekről MP3-ban vagy kiváló jazzfelvételekről CD-n. Elégedetten fogunk hátradőlni: a basszus a helyén van, a magasak szépek, az összhangzás pedig egyszerűen tökéletes.

Kulcsszavak: audio multimédia házimozi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14