SMS-figyelmeztetés gyorshajtóknak

Kollár Csaba, 2001. június 25. 20:16
Ha gyakran utazunk norvég autópályán, akkor feltehetőleg hasznát vesszük annak a szolgáltatásnak, ami SMS-ben figyelmeztet arra, hogy hol van a legközelebbi sebesség-ellenőrző radar, így kisebb sebességre tudunk kapcsolni.
Két norvég cég, az SMSFun.no és a Cellus.no olyan szolgáltatást kínál, ami SMS-ben figyelmezteti a gépkocsivezetőket arra, hogy hol számíthatnak radaros bemérésre. Ehhez egy SMS-t kell küldenünk, melyben megadjuk, hogy hol vagyunk, illetve mely körzetben szeretnénk megtudni, hogy van-e "trafipax".

Norvégiában a törvény tiltja a radar, illetve lézerdetektorok használatát, ugyanakkor nem tér ki az SMS-re. A szolgáltatásra feliratkozottak százai hajlandók kifizetni az átszámítva 1 dollárt, hiszen, ha elkapnak valakit gyorshajtásért, akkor több száz dollárt is fizethet. Az egyik norvég szakmai újság, a Digitoday szerint a szolgáltatással egy baj van, ez pedig a pontatlanság. Ez részint a nem pontos helymeghatározást, részint a hamis riasztásokat jelzi. A cégek azonban ígéretet tettek arra, hogy csökkenteni fogják a hamis riasztások számát. Egyesek szerint a háttérben a rendőrség van, amelyik így szeretné a szolgáltatást megszüntetni. A rendőrség hivatalos álláspontja szerint ugyan a törvény nem fogalmaz egyértelműen a bemérő készülékek jelzőberendezései tekintetében az SMS-ről, mégis illegális az ilyen jellegű szolgáltatás igénybevétele.

Kulcsszavak: +fohir mobilszolg SMS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50