A KPN lemondta a kibocsátást

MTI Sajtóadatbank, 2001. június 27. 08:17
A holland KPN távközlési társaság lemondta sokat fontolgatott 5,5 milliárd eurós részvénykibocsátását. A British Telecom múlt heti sikeres kibocsátása után ez kissé meglepte a piacot, de a KPN közölte, hogy egy másik európai szolgáltatóval alkotandó partnerség révén jobban tudja csökkenteni adósságát, de legalábbis annak terhét.
A KPN adóssága 23,2 milliárd euró, főleg a harmadik generációs mobilkoncessziók tavalyi költségei miatt.

A kibocsátást föltehetőleg azért mondták le - vélik elemzők -, mert előreláthatólag nem lett volna nagy kereslet a piacon egy adóssággal és stratégiai problémákkal egyaránt terhelt cég részvényeire. A lemondás enyhítette a részvényekre nehezedő nyomást, de a KPN-nek még ezen túl kell meggyőző megoldást találnia adóssággondjára. Elemzők szerint nem lehetetlen később a kibocsátás sem, de most mindenesetre a lemondással emelni akarták a részvényük árfolyamát. Ez sikerülni látszik: a múlt héten a kibocsátás miatti aggodalmakra 5,61 euróra esett a KPN az amszterdami értéktőzsdén, hétfőn azonban 8,2 százalékkal, 6,74 eurós napi csúcsra ugrott, majd 6,19 eurón zárt. Az évet 12,26 eurón kezdte a KPN, és májusban, a kibocsátási spekuláció közben, több mint 50 százalékot vesztett. Kedden dél felé már múlni látszott a lelkesedés: a nyitás utáni 6,20 eurós csúcs után 6,05 euró volt a KPN, 0,14 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál.

A KPN a múlt héten közölte, hogy egyesülés lehetőségéről kezdett puhatolódzó tárgyalásokat több távközlési vállalattal, és elsősorban a szomszédos Belgacomot szemelte ki. A Belgacomnál is megerősítették, hogy szívesen fogadják a KPN udvarlását. A Belgacom tavaly nem szerzett harmadik generációs mobilkoncessziókat, adóssága mindössze 1,6 milliárd euró. Az egyesülés igencsak felvizezné a KPN adósságának arányát a közös pénzforgalmi többlethez (EBITDA) képest, és ez megint jót tenne részvényeknek, meg a törlesztés terhének.

Elemzők abban látják a nehézséget, hogy a két társaságnak versengő mobilrészlegeik vannak Hollandiában és Belgiumban, és ez felügyeleti problémákat okoz.

A KPN márciusban azt közölte, hogy mintegy 5 milliárd eurót képes behozni az év első felében a fő profilba nem vágó vagyoneladásokkal. Ebből mintegy 1,5 milliárdot a kelet-európai érdekeltségekért remél kapni: szeretné értékesíteni a cseh Cesky Telecomban levő 20,3 százalékos részét, valamint a Pannon GSM-ben levő, 600 millió euróra becsült 44,7 százalékát és a PanTelben levő 75,2 százalékos részesedését. A Cesky Telecom részért legalább 500-700 milliót remél, a magyar érdekeltségekért pedig 900 milliót, de mint mondták, ezektől csak akkor válnak meg, ha elfogadható áron tudják őket eladni.

Eddig az összesen tízszereplős listáról csupán egy érdekeltséget, az ír Eircell 21 százalékát sikerült eladni, Vodafone-részvényekért cserébe. Elemzők lehetőséget látnak a KPN német mobilérdekeltsége, az E-Plus értékesítésére is.

Kulcsszavak: +céginfo KPN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38