PS2 a fejlődő országoknak: se nem fegyver, se nem játék

Tóth Kristóf, 2001. július 5. 23:19
Lehetséges, hogy a fejlődő országok lakosai hamarosan műholdas kapcsolattal rendelkező módosított, linuxos játékkonzolok segítségével fogják megszerezni az alapvető egészségügyi tudásanyagot.
A projektet főként nyugati és ázsiai országok üzleti vezetői szponzorálják, és céljuk az úgynevezett digitális szakadék leszűkítése. A program keretében az internetre csatlakoztatnák a szegény országokat, ezek iskoláit, illetve kórházait, és ez hatalmas segítséget jelentene például az AIDS-szel kapcsolatos információk terjesztésében. John Gage, a Sun Microsystems kutatási részlegének vezetője szerint a fejlődő országoknak legalább annyira szükségük van az internetre és az információs technológiákra, mint például a tiszta vízre.

A Világgazdasági Fórum információs és kommunikációs technológiákkal foglalkozó vezetői képviselik a több mint 70 high-tech céget, és ők irányítják a projektet. A bizottság tagjai között van például John Chambers a Cisco Systemstől, Eric Benhamou a 3Comtól és Carly Fiorina a Hewlett-Packardtól. Gage szerint a projekt számára a legalkalmasabb eszköz a Sony által gyártott Playstation2 konzol lenne.

A játékkonzol egyik legnagyobb előnye, hogy már támogatja a Linuxot és a Sun által kifejlesztett Java programozási nyelvet, ezenkívül a rajta található IEEE1394 FireWire porton keresztül merevlemez is csatlakoztatható hozzá. "A Playstation 300 USD-be kerül, és ezért kapsz egy DVD-lejátszót, ráadásul fut rajta a Linux és a Java is, tehát nagyon sokoldalú készülék. Miért vennénk PC-ket? Azok folyton tönkremennek. Több időt kéne tölteni a javításukkal, mint a tanítással" - nyilatkozta Gage a Linuxworldnek.

A készülékhez csatlakoztatott merevlemezen tárolják majd az anyagokat, többnyire audio- és videoformátumban, hiszen ezekben az országokban rengeteg ember írástudatlan. Számos lehetőség áll rendelkezésre a módosított konzolok internetre történő csatlakoztatására, és a bizottságnak még el kell döntenie, hogy ezek közül melyiket a legcélszerűbb használni. Jelenleg a legjobb választásnak a Globalstar Telecommunications műholdjainak a használata tűnik, de ez ügyben még tárgyalásokat kell folytatni a társasággal.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30

Minden második magyar internetező volt már áldozata kibertámadásnak

2024. május 22. 14:37

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52