Elance-sikersztorik II.

Fizetés nem középiskolás fokon

Wesselényi Andrea, 2001. július 11. 20:46
Előző számunkban egy olyan magyar egyetemistával készített interjút adtunk közre, aki az internet segítségével jól jövedelmező távmunkát, folyamatos külföldi megbízásokat tudott szerezni. Ezúttal egy még fiatalabb távmunkást mutatunk be, akinek ugyancsak az elance.com közvetítésével sikerült határainkon túli megbízókra találni.
A középiskolás Prekopcsek Zoltán még nincs 17 éves, profilja Preko néven található meg az Elance oldalain.

- Merre indultál el, és hogyan sikerült munkalehetőségeket találnod az interneten?

- A budapesti Fazekas Mihály Gimnázium matematika tagozatára járok, idén fejezem be a 10. évfolyamot. Mindössze másfél éve internetezem rendszeresen, de rögtön megragadtak a határtalan lehetőségek. Korábban semmit nem tudtam a távmunkáról, de a világhálóban jövedelemforrást láttam, így az átlagnál is jobban érdeklődtem az internetes pénzkeresés iránt. Ennek kapcsán először a "get paid to surf" cégekhez jutottam el, de az "iparág" hanyatlása miatt pár hónap múlva abbahagytam a dolgot. Ezután egy ideig eltávolodtam az internettől, azonban édesanyám panaszkodott alacsony fizetése miatt, s felajánlottam neki, hogy nézzük meg az internetes állásajánlatokat. Neki sajnos nem sikerült jobb munkát találni, ezért inkább magamnak kezdtem el nézelődni. Ekkor fedeztem fel az Elance oldalait.

- Mennyi idő alatt sikerült átlátnod az ott felajánlott szolgáltatásokat?

- Áttekinthető felülete és ingyenessége miatt nagyon megtetszett, azonnal regisztráltam magam. Szerencsés voltam, mert még a fizetési kötelezettség előtt két héttel érkeztem. Ezen rövid idő alatt is 4 (!) munkára választottak ki. Mivel diákként tengetem napjaimat, ezért ebből csak kettőt fogadtam el, de így is naponta legfeljebb egyórányi munkával eddig több mint 300 dollárt kerestem. Ebből az összegből jövő héten érkezik meg 200 dollár a számlámra, igaz, ezen még osztoznom kell az osztálytársaimmal, akik segítettek az egyik feladat megoldásában. A fennmaradó részből pedig befizettem egy negyedéves tagdíjat. Örülök, hogy sikerült a suli mellett egy kis keresethez jutni, és úgy néz ki, ezzel a nyári munka is meg lesz oldva.

- Hogyan jutottál az első megbízásokhoz?

- Mivel korábban is napi 1-2 órát interneteztem, ezt az időt felhasználva belekezdtem a munkaajánlatok átnézésébe. Pár nap alatt kialakítottam a ma is megtekinthető profilokat a különböző kategóriákra, így már tudtam licitálni az ajánlatokra. Napi 30-40 percben böngésztem a különböző kategóriákat. Ez idő alatt összesen tíz munkára jelentkeztem, ezek közül öt jelenleg még függőben van. Igyekeztem olyan munkákat választani, amelyekhez nem kell különösebb szakértelem. Angolul viszonylag jól tudok - mostanában szerzem meg a középfokú nyelvvizsgát -, így először fordításokra licitáltam. Szerencsére épp ekkor volt egy olyan munkakiírás is, amelyben egy német megbízó egy honlapot (www.fotobank.tv) akart minél több nyelvre lefordíttatni. Összesen 2-3 magyar volt még rajtam kívül, ezért a siker érdekében megajánlottam a minimumot, és bizonyára ennek is köszönhető, hogy végül engem választottak ki a magyarok közül. Velük azóta is kapcsolatban vagyok, és ha változik az oldal, természetesen korrigálom a fordítást. A német cég korrekten kifizetett, ráadásul 5 csillaggal és dicsérő szavakkal is honorált, ami remélhetőleg jó ajánlólevél lesz a további munkákhoz, ugyanis a munkaadók által adott "feedback" beépül a szolgáltatók profiljába. A fordítást követően elvállaltam egy információkutatás jellegű munkát, amiért 300 dollár ütötte a markomat. Ez igen összetett és nehéz feladat volt, de az osztálytársaimmal közösen egy hét alatt elvégeztük. Úgy gondolom, az összeg ismeretében mindenképpen megérte. Az Elance-profilomban megtalálható a munka eredeti kiírása. Utólag kiszámoltam az órabéremet, s legnagyobb meglepetésemre több mint 1000 forintos átlag jött ki végeredményként, ami több mint kétszerese annak, amennyit a "diákmeló-szervezetek" általában ajánlanak.

- Volt-e szükséged valamilyen speciális szakértelemre e munkák elvégzéséhez?

- Úgy gondolom, ezeket a munkákat bármely rendszeresen internetező magyar el tudta volna végezni, így semmilyen szakértelem nem kellett hozzá, csak ötletek, kreativitás.

- Véleményed szerint a munkák megszerzése során számít-e az, hogy ki honnan dolgozik?

- Tapasztalataim szerint szinte egyáltalán nem, nyugodtan írtam be a profilomba, hogy magyar vagyok, de egyébként a rendszeren belül nem lehet megtudni a munkavállaló személyes adatait. Néhány munkánál fontos lehet az illető lakhelye (például hanganyag legépelése esetén nem mindegy, hogy mennyi a postaköltség). Ilyen esetekben hátrány a távolság, előny viszont, hogy a nyugati viszonyokhoz képest alacsony hazai árak miatt sokkal nagyobb az esélyünk a kiválasztásra, mert olcsóbban tudunk munkát vállalni.

- Rendben megérkeztek a kifizetések?

- Az átutaláshoz szükség van banki azonosító kódra (SWIFT), de ezt az OTP Bank egy nap alatt a rendelkezésemre bocsátotta e-mailben. Épp nemrég érkezett meg a banki átutalás az Elance-től. A pénzintézet 295,5 forinttal váltotta a dollárt, ez az árfolyam közel megegyezik az MNB mai középárfolyamával. Így a diákoknak mindenképpen azt tudom javasolni, hogy az OTP-nél érdeklődjenek, mivel a beváltás korrekt, segítőkészek - az már más kérdés, hogy a kamatlábak nem tartoznak a legmagasabbak közé.

- Április 26-ától megszűnt az Elance ingyenessége, mostantól csak tagok vehetnek részt a projektekre történő licitálásban. Hogyan érintett a hír?

- A fizetési kötelezettség számomra a legjobbkor jött, mivel így kisebb lett a konkurencia, viszont a díjat be tudtam fizetni a már megkeresett pénzemből. Úgy gondolom, ez jó befektetés volt. Azt tervezem, hogy nyáron mindenképpen keményen fogok dolgozni, és ha megéri, akkor szeptemberre is befizetem a tagdíjat, s esetleg az iskola mellett is vállalok egy-két jobb munkát.

- Elképzelhetőnek tartod-e, hogy ilyen típusú szolgáltatást Magyarországon is indítsanak?

- Úgy gondolom, hogy amíg nincs ilyen itthon, addig is érdemes minél több emberrel megismertetni ezt a nemzetközi lehetőséget. Azt hiszem, életképes lenne egy Elance-hez hasonló magyar oldal. Tudom, hogy Magyarországon ma még kevés távmunka-lehetőség van, de az internet térhódításával biztosan ez is terjedni fog. Nem tudom persze, hogy a magyarok megfelelően élnének-e egy ilyen típusú szolgáltatással. Tapasztalatom szerint az online együttműködéshez igen nagyfokú bizalom és teljes korrektség szükséges.

Havi 25 dollár

Az Elance Services Marketplace az egyik legsikeresebb online távmunka-közvetítő szolgáltatás az interneten. Rendszerében szolgáltatók és megbízók találnak egymásra földrajzi korlátok nélkül. A magánszemélyektől a különböző méretű vállalkozásokig bárki részt vehet a projektek adásvételében, amelynek teljes folyamata online módon bonyolódik. Az Elance keretein belül valósul meg a munkafeladatok meghirdetése, a jelentkezők közül a megbízott kiválasztása, a nemzetközi szerződéskötés és a kifizetés is. Az Elance a teljesített projektek díjának 7-10%-át vonja le jutalékként a munkavállaló fizetéséből. Ennek fejében azonban zökkenőmentes projektmenedzselési felületet, ügyfélszolgálatot és gyors banki átutalást biztosít. Szolgáltatók számára rendkívül hatékony image-építési, önmenedzselési lehetőséget ad azzal, hogy a teljesített projektek értékeléseit is beépíti profiljukba. 2001. április 26-ától azok a szolgáltatók, amelyek részt kívánnak venni a projektekre történő licitálásban, ezt a szolgáltatást már csak tagdíj ellenében vehetik igénybe. Munkaadók számára a projektek meghirdetése és a rendszer minden szolgáltatásának használata ingyenes.

Kulcsszavak: =Elancesik távmunka

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50