A "Digitális Magyarország" lehetőségei - a Fidesz elnöke az informatikáról

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 12. 12:07
A Fidesz célja, hogy Magyarországon az informatika fejlődése a családok összetartozásának, a jobban fizetett munkának, a gyermekektől a nagyszülőkig a mindenhol és mindenkinek elérhető tanulás lehetőségét adja - olvasható Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke közleményében.
A tájékoztatás szerint Pokorni Zoltán szakértőkkel tekintette át a "Digitális Magyarország" megvalósításának lehetőségeit és örömmel állapították meg: a polgári kormány hivatalba lépése óta, először az elmúlt évtizedben jelentős hangsúly helyeződött Magyarországon arra, hogy az információs társadalomnak mindenki tagja lehessen.

A Fidesz elnöke emlékeztet arra, hogy a kormány létrehozta az informatikai kormánybiztosságot, a Fidesz elnökségének javaslatára megalakult az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága, a kabinet pedig több mint 40 milliárd forintot fordít 2001-2002-ben az információs társadalommal összefüggő projektekre.

Pokorni Zoltán kitér arra is, hogy az Országgyűlés elfogadta az elektronikus aláírásról szóló törvényt és megszületett a távközlési piac liberalizációját szolgáló egységes hírközlési törvény. - Ennek kapcsán a Fidesz elnöksége felkéri a kormányt arra, hogy a hírközlési törvényben rejlő lehetőségeket kihasználva folytasson tárgyalásokat a távközlési és internetszolgáltatókkal a hazai internettarifák csökkentése érdekében - áll a közleményben.

A Fidesz elnöke örömmel állapítja meg, hogy 2002 elejére további 500 iskola csatlakozhat az Írisz-Sulinet programhoz, Magyarország közép-európai információs központ szerepét erősítheti a felsőoktatási kutatási hálózat, az NHF eddigi fejlesztési ütemének fenntartása, az európai GEANT programban való részvételének támogatása.

Pokorni Zoltán álláspontja szerint a sikeres családi PC-programhoz hasonlóan a pedagógusok, a köztisztviselők és különösen a fiatalok körében kell kedvezményes számítógép- és szoftver-hozzáférési programokkal segíteni az internethasználatot.

A Fidesz elnöke fontosnak ítéli, hogy a kormányzati portálkoncepció megvalósulásával egyidőben minél több információ és államigazgatási szolgáltatás elektronikus úton is hozzáférhető legyen. - Életünket teszi könnyebbé és közpénzt takarít meg, ha hivatalos dolgainkat minél inkább otthonról, nem ügyfélszolgálati, hanem nekünk tetsző időben intézhetjük. Ezért a Fidesz elnöksége támogatja a Fidelitas javaslatát és felkéri a kormányt, hogy vizsgálja meg: lehetséges-e 2002 tavaszán minden ezt igénylő polgár számára elérhetővé tenni az elektronikus adóbevallást - fejti ki közleményében Pokorni Zoltán.

A Fidesz elnöke felkéri a Fidelitast, hogy vegyen részt a "Digitális Magyarország" programjának kidolgozásában és annak társadalmi vitára bocsátásában.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36