Mi lesz veled 3G?

Kollár Csaba, 2001. július 12. 19:34
A jelenlegi kilátások szerint a 3G mobil internet helyzete sokkal rosszabb, mint ezelőtt bármikor is volt. A hatalmas pénzügyi problémák egyaránt megkeserítik a szolgáltatásnyújtók és a rendszergyártók életét.
2000-ben Európa szerte a kormányok pályázatokat írtak ki a 3G hálózatok licence-jogaiért. A licence jogok megvásárlásáért az érdekelt telekommunikációs cégek nagy árat fizettek, és több helyen lehetett azt érezni, hogy a kormányok csak addig tartották fontosnak a kommunikációt a cégekkel, amíg azok nem fizették ki a díjakat. Utána teljes közönnyel viseltettek irányukba.

Norvégiában például a kormányzat elhatározta, hogy érvényteleníti az aukciót előnyben részesítve a “gyönyörű tartalmat”. A pályázó operátorok így meglehetősen csalódottak voltak, és szembe találták magukat a pénzügyi problémákkal. Tavaly novemberben még négy egymással versengő hálózatot tartottak számon, jelenleg már csak kettő képes arra, hogy megvalósítsa mindazokat az elvárásokat, amiket a licence-szerződések megkívánnak.

Európában az NTTDoCoMo által bemutatott i-mode sorsa sem a tervek szerint alakult. A cég az egyik, e héten megjelentett sajtóközleményében egyértelműen megerősítette, hogy Európában nem az előzetes tervek szerint fogják az i-mode-ot bemutatni, elindítani. A cég annyira bizonytalan a dolgában, hogy nem is kívánt konkrét időpontot megnevezni. Japán források szerint a késleltetés hátterében a holland partner, a KPN pénzügyi nehézségei állnak.

Az európai 3G sorsát ezek mellett a gyártók problémája is nehezíti. Tegnap a Nokia jelentette be, hogy a török Telsim számára nyújtott pénzügyi kölcsönt a cég nem tudja a tervek szerint visszafizetni.

Elemzők rámutatnak arra, hogy mindazok az előzetes tervek, melyek a 3G-vel kapcsolatban születtek sokkal optimistábbak voltak, mint a jelenlegi valóság. Az e tervekre épített stratégiákat pedig sorra megváltoztatják, vagy alapjaiban módosítják.

Kulcsszavak: UMTS trend

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14