Érintőképernyős ügyfélterminál a Pesti Központi Kerületi Bíróságon

MTI Sajtóadatbank, 2001. július 13. 19:31
A legnagyobb ügyfélforgalommal rendelkező Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) csütörtökön átadták az ügyfelek részére újonnan telepített érintőképernyős terminált.
A Fővárosi Bíróság informatikai fejlesztésének részeként elsőként a PKKB-n valósították meg a mintegy ötmillió forint értékű tájékoztató rendszert. Az átadáson többek közt részt vett Solt Pál, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnöke, Gatter László, a Fővárosi Bíróság (FB) elnöke és Fazekas Sándor, a PKKB elnöke.

Gatter László, az FB elnöke elmondta: az Igazságügyi Minisztérium támogatásával telepített érintőképernyős ügyfélterminál mellett elkészült a Fővárosi Bíróság új internetes honlapja is. Mint mondta: ezen fejlesztéssel az igazságszolgáltatás területén megtették az első lépést az elektronikus közigazgatás megvalósításához. Emlékeztetett rá, hogy az Európai Unióhoz való csatlakozási felkészülés egyik fontos eleme az információs társadalom fejlesztése, vagyis lehetőséget adni az állampolgároknak, hogy ügyeiket a világháló segítségével intézhessék.

Az FB elnöke beszámolt arról, hogy folyamatosan bővítik az internetes szolgáltatásaik körét. Jelenleg panaszokat és beadványokat lehet az interneten keresztül eljuttatni az ügyfélszolgálat honlapjára, a www.fovarosi.birosag.hu címen. Emellett megtekinthető és különböző szempontok alapján kereshető a FB illetékességi területéhez tartozó bíróságok tárgyalási naptára. Ebből az érdeklődők megtudhatják, hogy melyik ügyben mikorra tűzték ki a tárgyalást, illetve az ezzel kapcsolatos információkhoz is hozzájuthatnak. - Ezen túlmenően a jelszóval rendelkező regisztrált felhasználók, jogászok, bűnügyi tudósítók jogosultságuknak megfelelően hozzáférhetnek a kiemelt érdeklődésre számot tartó ügyekhez - közölte az elnök.

Gatter László a fejlesztéssekkel kapcsolatosan kitért arra, hogy a digitális aláírásról szóló törvénytervezet elfogadása után lehetőség nyílik a rendszerből letölthető űrlapok segítségével beadványok beadására és az illeték lerovására bankkártya segítségével.

- A társadalmi esélyegyenlőség megteremtése érdekében a fejlesztés másik iránya, hogy a szolgáltatásokat ne csak a számítógéppel és internet-hozzáféréssel rendelkezők vehessék igénybe - hangsúlyozta. Ezért a rendszer szolgáltatásait - tette hozzá - a bíróságokon elhelyezett érintőképernyős ügyfélterminálokon keresztül vehetik igénybe az ügyfelek és érdeklődők. A FB elnöke jelezte: terveik között szerepel az FB illetékességi területéhez tartozó többi bíróság felszerelése is érintőképernyős ügyfélszolgálati terminállal.

Megfogalmazása szerint: a jövőben azt is lehetővé fogják tenni a terminálok, hogy az ügyfelek eseti jelleggel hozzáférjenek olyan igazságügyi adatbázisokhoz, amelyek egyébként az interneten keresztül is csak előfizetéssel érhetők el. Az eseti hozzáférés és nyomtatás ellenértékét bankkártyás fizetéssel lehet majd kiegyenlíteni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36