Az Intel új mobilmemóriákat fejleszt

Tóth Kristóf, 2001. július 14. 12:50
Az Intel képviselői a napokban bejelentették, hogy a cég laboratóriumaiban számos olyan új technológiával folynak a kísérletek, melyek révén a közeljövőben akár többszáz megabájtos kapacitású memóriaegységek is előállíthatóak lesznek a különböző hordozható elektronikus eszközök számára.
A cég szóvivői elmondták, hogy az elmúlt időkben egyre komolyabban érzékelték, hogy a felhasználók számára már nem igazán nyújtanak elegendő tárolókapacitást a 2-64 MB-os flashmemóriák, így elérkezettnek látják az időt, hogy új technológiák alkalmazásával a jelenlegieknél sokkal nagyobb kapacitású mobilmemória-megoldásokat dobjanak hamarosan piacra, ráadásul várhatóan ezen új memóriák ára sem lesz túl vészes.

Az Intel fejlesztői úgy gondolják, hogy az újgenerációs mobilmemóriák esetében a két legfontosabb kritérium a nagy adattároló kapacitás és a nagy teljesítmény, ugyanis napjaink elektronikus berendezései már olyan képességekkel rendelkeznek, hogy a szűk keresztmetszetet általában éppen a memóriamodulok jelentik. Ugyancsak fontos szempont az Intel szerint, hogy az új memóriáknak a merevlemezekhez hasonlóan akkor is meg kell majd tartaniuk a bennük tárolt adatokat, ha nem kapnak áramot, de ez azt hiszem teljesen magától értetődő dolog.

Az Intel mérnökei szerint jelenleg három olyan ígéretes technológia létezik, melyek nagy valószínűséggel beváltják majd a hozzájuk fűzött reményeket. A mostani bejelentés kapcsán elsőként a műanyag memóriák, vagyis a PFRAM-ok (Polimer Ferroelektromos RAM) kerültek említésre, majd szó esett az OUM (Ovonics Unified Memory) modulok alkalmazásának lehetőségéről, melyekben az újraírható CD-k esetében használatos anyagokat alkalmaznak a kutatók, végül pedig a mágneses elven működő memóriákról, vagyis az MRAM-okról is említést tettek az Intel képviselői.

Egyelőre még nem tudni, hogy az említett három memóriatípus közül melyik lesz majd a befutó, mindenesetre az Intel olyan új generációs mobilmemóriákat szeretne a közeljövőben piacra dobni, melyek a szinkron RAM-ok nagy adatsűrűségét és gyors írási-olvasási képességét, a dinamikus RAM-ok olcsóságát és a flashmemóriák minden előnyét magukénak tudhatnák. Egyesek szerint a három memóriatípus közül talán az OUM memória a legígéretesebb, mert ennek a legalacsonyabbak a gyártási költségei, és más memóriatípusokkal való integrációja is viszonylag könnyen megoldható.

Kulcsszavak: Intel memória notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50