Kína 2000 internetes kávézót zár be

Zsigó József, 2001. július 20. 20:00
A Shanghai Daily szerint a kínai hatóságok 2000 internetes kávézó azonnali bezárását rendelték el, 6000 működését felfüggesztették, amelyeket csak akkor nyithatnak meg újra, ha az előírásoknak megfelelő változtatásokat végrehajtják.
Kínában rendkívül népszerűek az anonim szörfölést lehetővé tevő kávézók, mivel ha innen látogatnak el a tiltott oldalakra, nem tudnak utánuk nyomozni. Ez év áprilisban a párt irányelvet adott ki, amelyben az ISP-ket arra kötelezte, blokkolják a „népellenes” oldalakat, és cenzúrázzák, mi kerülhet a honlapokra. Ennek ellenére gombamód szaporodnak a kávézók, jelenleg országszerte 56 800-at tartanak belőlük számon. A kávézók mindenütt megtalálhatók: éttermekben, bárokban, könyvesboltokban, borbély üzletekben, sőt még a henteseknél is. Mivel ezekről a helyekről könnyű névtelen üzeneteket, véleményeket különböző fórumokra küldeni, a hatóságoknak ezek a helyek okozzák a legnagyobb fejfájást.

A hatóságok most olyan keresőket állítottak fel, amelyek különösen az olyan üzeneteket monitorozzák, amelyekben a Tajvan, Tibet vagy a Falun-kung szavak előfordulnak. A Shanghai Daily szerint egy éven beül ez már a második nagy razzia volt, amikor ezrével zártak be internetes kávézókat - adja hírül a Reuters.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36