Botrány a felvételi ponthatárok kihirdetése miatt

Pont(szám) pont hu?!

Szalay Dániel, 2001. július 21. 11:02
Meglehetősen nagy káoszt okozott az interneten, és igen nagy felháborodást váltott ki az idei főiskolai, egyetemi pontszámküszöb ki(nem)hirdetésének módja, illetve az, hogy az ígéretek ellenére mégsem tették közzé július 20-án 23 órakor az OFI honlapján a felvételi ponthatárokat. Ennek kapcsán a hajnali órákig a többezer feldühödött jelentkező "válságfórumot" indított a Pálya.hu fórum rovatában.
Az Országos Felvételi Iroda honlapján hiába kereste több ezer diák az általa megjelölt oktatási intézményekbe való felvétel pontszámküszöbét. A meglehetősen fontos információkat, egyelőre ismeretlen okból kifolyólag annak ellenére nem közölték a www.felvi.hu, www.fisz.hu website-okon másnap reggeli 3-ig sem, hogy a huszadiki ponthúzó értekezletet követően kiadott közleményben megígérték: ezeken az oldalakon hozzák először nyilvánosságra a ponthatárokat. Az idén először a közszolgálati tévé - a többéves jól bevált gyakorlat ellenére – a ponthúzást követően ugyanis nem közölte a ponthatárokat, és az országos napilapokban is csak a webes közlést követően lehet megtalálni az információkat.

22 óra 26 perc: "Warning: Can't connect to MySQL server on 'w3' (111) in /home/httpd/phplib/myconnect.ofi on line 3 MySQL connect szívás." – adja hírül a nem túl kultúrált, kevert nyelvű hibaüzenetet a felvi.hu kiszolgálója. A fisz.hu teljesen elérhetetlen.

23 órakor a kiszolgáló nem elérhető.

Éjfél. A Pálya.hu fórumon a hangulat a tetőfokára hág. Többszáz dühös diákjelölt küld üzenetet honfitársainak, hogy arról tudakozódjon: vajon mikor nézheti meg beígért pontszámait.

Másnap (21-én) reggel 1 órakor: a felvi.hu honlapon a fentebbi MySQL hibaüzenet ugrik ismét elő. Ekkor azonban már kissé kultúráltabb formában, a "szívás" szó helyett "error" jelenik meg a lapon. A felháborodott fórumosok ekkor már ezernél is több üzenet küldtek a Pálya lapjára. Háborognak, és többen arról írnak, hogy a "szívás" talán nem is túlzás erre. Sokan feladják a reményt, és nyugovóra térnek.

Egy órával később már egy esetleges OFI-ellenes tüntetés gondolata is felmerül. Néhányan felhívják az OFI ügyfélszolgálatot, ahol annyit közölnek velük, hogy "dolgoznak az ügyön". A weblapon továbbra sem látszik újdonság, még csak elnézést sem kérnek az érintettektől.

Háromnegyed óra múlva az üzenetek száma eléri a 2000-et. Lassan mindenki feladja. A fórumosok legtöbbje úgy dönt, hogy aludni tér, mert szerintük ez csak a Kész Átverés Show újabb epizódja volt.

A fórumosok legtöbbje azt sem érti, hogy ezúttal miért nem közölte az eredményeket a Magyar Televízió. Némelyek szerint ez már a "XXI. század".

Éjjel 3 órakor végre felkerülnek az adatok. És bár a letöltéssel vannak némi gondok, időnként például MySQL hibaüzenetek ugranak elő, az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők kitartóbbjai végre megtudhatják a hőn áhított adatokat.

Az idén 149 ezren mintegy 320 ezer felvételi kérelmet nyújtottak be. A felvételi eljárás keretében 97 ezren nyertek felvételt az egyetemekre, főiskolákra, államilag finanszírozott képzésben közel 51 ezren, költségtérítéses képzésben 46 ezren tanulhatnak majd.

E sorok írójának véleménye szerint a fiatalok joggal háborodtak fel, de talán sokukat megvigasztalja majd a bejutás a kiválasztott oktatási intézménybe. Napkeltéig 2200 hozzászólás érkezett a Pálya.hu "Ponthatárok 2001" nevű fórumába.

Most érkezett a hír, hogy a felvi.hu ismét elakadt, aki mégis meg szeretné tekinteni pontjait, az az index.hu-n, a http://www.palya.hu/felso/ph2001/index.cfm címen és a Népszabadság Online, a NOL www.nepszabadsag.hu címén is elérheti az adatokat.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50