Group 3G: 60 százalékkal csökkenthetők a harmadik generációs költségek

MTI Sajtóadatbank, 2001. augusztus 1. 08:31
A német Group 3G mobilszolgáltató előzetes megállapodásra jutott legalább egy versenytársával a harmadik generációs hálózat olyan megosztásáról, amelynek révén az eddig tervezett beruházási költségei akár 60 százalékkal csökkenthetők.
A hírt a spanyol Telefónica mobilszolgáltató leányvállalata, a Telefónica Moviles, a Group 3G társtulajdonosa közölte. A másik társtulajdonos a finn Sonera. A Telefónica Movilesnél nem mondták meg, melyik cég a Group 3G partnere, de iparági értesülések szerint a német szolgáltató már egy ideje tárgyal az E-Plusszal, a holland KPN német mobilszolgáltató leányvállalatával. Kettőjüknek korábbról már van barangolási egyezménye a GSM-szolgáltatásra.

Az E-Plus is egyike a tavalyi német harmadik generációs pályázat hat nyertesének, azoknak, amelyeket hatalmas adósságokba döntött a német költségvetésnek 50 milliárd eurós bevételt és többletet hozó koncessziós díj. A szolgáltatók azóta is keresik a módját, hogyan csökkenthetnék további, ugyancsak sokmilliárdos kiadásaikat, amelyeket a hálózatépítés okoz majd. A legkézenfekvőbb módszer a hálózatmegosztás, de korábban sokan aggódtak, hogy az EU versenyfelügyelete ezt, kartellgyanú miatt, nem fogja engedélyezni. Újabban azonban olyan jelzések érkeznek Brüsszelből, hogy az EU versenyfelügyelete hajlik "megsajnálni" a nyakig eladósodott mobiltársaságokat.

Az E-Plusnál csak annyit mondtak, hogy egy végleges egyezmény aláírása még hátra van, és ők jobban szeretnének bevonni egy további, harmadik mobilszolgáltató versenytársat is, a fajlagos költségek további csökkentése végett. A Group 3G spanyol anyacégénél ugyancsak azt mondták, hogy jobb lenne hárman lenni. A Group 3G-nek még nincs semmilyen saját hálózata Németországban.

Az előzetes számítások szerint, ha csak a Group 3G és az E-Plus működik együtt, akkor a Group 3G tíz év alatt az eddig valószínűsített 6,2 milliárd eurós hálózatépítési és –fenntartási költségének a 40 százalékát takaríthatja meg. A megtakarítás 50 százalékos lehet, ha harmadik partner is csatlakozik, és 60 százalékot lehetne spórolni, ha az egyezményt kiterjesztenék a GSM- és a GPRS-szolgáltatásra is.

A Group 3G 2006-ra akarja elérni a nullszaldót, de a megállapodás révén addig is a tervezett 3,4 milliárd euróról 2 milliárd euróra csökkenthetné a halmozott veszteségét.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36