Jövőbemutató - avagy jövőbe mutató termékek

Megújult a HP szkennercsaládja

Guttray László Guttray László, 2001. augusztus 11. 07:54
Óriási vita folyik azon, hogy válságban vannak-e az informatikai cégek, vagy sem - eközben a legnagyobbak vitathatatlanul és töretlenül folytatják menetelésüket. Járják az önmaguk számára kijelölt utat, nem a tőzsdeindexek alakulását figyelik egy-egy útelágazás előtt, hanem a technológiai lehetőségeket és a fogyasztói igényeket. A "nagy menetelés" közben pedig időnként újragondolják és újrarendszerezik mindazt, amiről korábban azt hitte a világ, hogy az út kijelöltetett, arról már mindent tudunk.
A számítástechnika túlságosan fiatal tudományág ahhoz, hogy világszerte elfogadott és használt eredményeit kőbe vésett igazságként kellene elfogadni. A helyzet pontosan fordított: időnként újra kell értelmezni az elért eredményeket, a fejlesztési célokat pedig a gyakorlatban valóban felhasználható eredmények felé kell fordítani.

Profitálhat-e abból a számítástechnika, ha a szkennerek, fényképezőgépek, nyomtatók felbontását megtízszerezik a fejlesztőmérnökök? A gyakorlatban nem sokat, hiszen ezek az eszközök már elérték azokat a határértékeket, amelyeket a mindennapi életben hasznosítani lehet. A valódi kérdés tehát az: van-e a fejlődésnek olyan útja, amely nemcsak az (esetenként speciális igényeket megfogalmazó) üzleti életben kínálja fel a kompromisszumok nélküli a megoldást, hanem az otthoni felhasználók körében is sikert arat? Mindez lefordítva a felhasználói oldalra: érdemes-e tovább növelni a szkennerek, fényképezőgépek, nyomtatók felbontását akkor, ha a jelenleg elérhető paraméterekkel már minden igény kielégíthető?

A HP boszorkánykonyhájában

A Hewlett-Packard menedzsmentje vélhetően ezeken a kérdéseken is elgondolkozott, mielőtt kitűzte a követező évek fejlesztési céljait. Mivel a HP kutató-fejlesztő laboratóriumaiban olyan új modelleken dolgoznak, amelyek csak egy-két év múlva jelennek meg kereskedelmi termékként a piacon, a projektmenedzserek pontosan tudják, hogy fejlesztéseik eredményei hosszú távon könnyíthetik meg az otthoni és az irodai felhasználók munkáját, de a professzionális képfeldolgozás jövője is az ottani boszorkánykonyhákban dől el.

Június végén a HP néhány napos betekintést engedett a jövő újdonságaiba. Olyan fergeteges bemutatót szervezett az idei évben piacra kerülő termékeiből, amelyen a résztvevők személyesen is megtapasztalhatták: a HP számítástechnikai termékei sohasem látott szolgáltatásokkal húzódnak közelebb a felhasználói igényekhez, s végre valóban megvalósulni látszik az az ígéret, mely szerint a "gép" (legyen szó szkennerről, fényképezőgépről, tintasugaras vagy lézernyomtatóról) funkciói pontosan azok lesznek, amelyekre - az átlag- vagy akár a profi - felhasználónak szüksége van. A jövő tehát itt van a jelenben, csak egy kicsit még várni kell a bemutatkozásra. A ciprusi kihelyezett "boszorkánykonyhában" tíz szekcióban mutatták be az idei évben bejelentendő termékeket - csupán azt kérték, tartsunk titkot a hivatalos bejelentések megtörténtéig.

(A 34 országból érkezett több mint száztíz meghívott nem is tudta, milyen nehéz terhet vesz a nyakába, hiszen két kezével foghatta, két szemével láthatta, és minden korábbi tapasztalatával, valamint a konkurensek hasonló szolgáltatást ígérő termékeivel is összehasonlíthatta a digitális fényképezőgépeket, nyomtatókat, lapolvasókat vagy akár multifunkciós készülékeket - de azok paramétereiről "digitális szájzárral" és aláírt jogi nyilatkozattal kellett megtartani a titkot. Annyi azért előre elárulható, hogy a beruházások tervezőinek érdemes néhány hónapot várniuk.)

Szerencsére vége a titoktartás első hullámának, az első konkrétumok már leírhatók: az új HP Scanjet család augusztus elejétől boldogíthatja a felhasználókat.

Ötből egy: otthoni profiknak is

A HP augusztusban kiváló minőséget biztosító képolvasókkal jelent meg a SOHO-piacon, öt új szkennerével a kisméretű és otthoni irodák számára is megfizethetővé tette a profi képolvasási megoldások alkalmazását.

A HP Scanjet 4400c, 4470c, 5400c, 5470c és 5490c jelű eszközök mindegyike a korábban csak a drágább, professzionális igények kielégítésére fejlesztett szkennereknél használt HP-s képolvasási technológiára épül, amely a kettős CCD-érzékelő (Charged Coupled Device) segítségével biztosítja, hogy a felhasználók gyorsan és egyszerűen digitalizálhassanak professzionális minőségű dokumentumokat.

A kettős CCD-érzékelő azt teszi lehetővé, hogy optimális arányt választhassunk meg a beolvasási sebesség és a képminőség között - tehát más beállítással dolgozzunk szöveg és kép szkennelésekor. A szellemes megoldás eredményeként minden esetben biztosított a gyorsaság és a képminőség ideális kombinációja. Apró részletek vagy nagy felbontású színes fényképek beolvasásakor az 5400-as sorozat 2400 dpi-s, míg a mindennapi gyorsszkenneléshez 600 dpi-s felbontást biztosít. Az új szekennerek sebességére jellemző, hogy képenként alig nyolc másodpercre van szükségük a feladat végrehajtásához.

A készülékek alkalmasak a korábban elkészült diaképek beolvasására, a megvilágított adapter negatívok és 35 mm-es filmkockák szkennelésére - a kiegészítő a HP Scanjet 4400c-nél választható, a többi négy modellnél azonban alaptartozék.

A HP Scanjet 5400c, 5470c és 5490c típusokba 16 karakteres LCD-kijelzőt építettek, amelyen a kiválasztási, beolvasási és másolási opciók jelennek meg. A folyamatos munkát a 25 oldal kapacitású automatikus dokumentumadagoló biztosítja (a HP Scanjet 5400c-nél és 5470c-nél választható, az 5490c-nél pedig alaptartozék), amellyel percenként nyolc, A/4-es formátumnál nem nagyobb oldal szkennelhető be.

Mind az öt modellt felruházták egy új, komfortos szolgáltatással: a "scan-to-CD" funkcióval a beszkennelt anyagokat automatikusan CD-re menthetjük, így rendkívül egyszerűvé válik a dokumentumok és képek archiválása, az egyéni fényképalbumok létrehozása. Az új szkennercsalád másik újdonsága a beépített "fényképutánnyomás", amelynek segítségével a felhasználók egyszerűen rendezhetik egyetlen lapra a különböző méretű fényképeket. Ez a funkció komoly megtakarítást jelent a fotópapír-felhasználás terén.

Kulcsszavak: HP szkenner

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55