Vége az olcsó telefonoknak?

Kollár Csaba, 2001. augusztus 5. 22:09
A Nokia és az Ericsson egyaránt bejelentette, hogy a jövőben olyan mobiltelefonokat kíván forgalomba hozni, amelyek ára magasabb szintet képvisel.
Több szakértő is úgy véli, hogy a mobiltelefonok árának kialakítása nem gazdasági számításokon, hanem sokkal inkább intuitív módon történik. Ezért nem meglepő, hogy a Nokia számos versenytársa a tavalyi év második negyedében a Nokia árai alatt adta hasonló tudású telefonjait. A svéd újság, a Dagens Industri az Ericssonnal készített riportra hivatkozva hasonló következtetésre jutott. Gary Pinkham az Ericsson amerikai országigazgatója szerint az „Ericsson árai túl alacsonyak, ezért a jövőben komoly változtatásokat tervezünk”. Pinkham nem tért ki konkrétan arra nyilatkozatában, hogy ez mit jelent, de elemzők tudni vélik, hogy az Ericsson a jövőben több, drágább készüléket kíván értékesíteni. A Nokia és az Ericsson tehát emelni fogja az árakat, de mit szólnak majd ehhez a konkurensek és a fogyasztók?

Az ázsiai márkák – többek között a Samsung, Panasonic, NEC – egyre több figyelmet szentelnek a nyugati (értsd: amerikai és európai) régiónak. Az újhullámos, új designos, legmagasabb minőségi elvárásoknak is megfelelő készülékek hamarosan komoly versenyhelyzetbe hozhatják az európai piacon az Ericssont és a Nokiát. A „kihívó” modellek közül néhány kedvező árával feltehetőleg hamar népszerű lesz az európai kontinensen is. Annak idején az Ericsson már követett el hibát, amikor megjelent magas árkategóriájú mobiltelefonjaival; nagyon kevés fogyott belőle. A fogyasztók ugyanis könnyű kezelőfelületet, gyönyörű formát és barátságos árakat vártak. Az operátorok az árcsökkentés mellett döntenek úgy, hogy a fogyasztóknak magas minőségi kategóriájú telefonokat adnak olcsón, de ezért cserébe előfizetési szerződést kell velük kötni. Miért éri meg akkor a Nokiának és az Ericssonnak emelnie a készülékei árát? Egyfelől, mert még mindig romantikusan bízik az európai telefon–európai fogyasztó elméletében, s az árnövekedéstől reméli a többletbevételek segítségével a pénzügyi stabilitást. Másfelől – vélik elemzők – mert olyan modellekkel kívánnak megjelenni, melyek tulajdonságaikban és funkcióikban messze felülmúlják az ázsiai konkurenseket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55