Game Boy Advance: virágzó kalózipar

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 15. 14:43
Manapság már szinte közhelynek számít, hogy a számítástechnikai érdekeltségekkel rendelkező cégek nagyon kemény fába vágják a fejszéjüket, amikor megpróbálnak lépést tartani a számítógépes kalózokkal. Jó példa erre, hogy már a Nintendo Game Boy Advance játékkonzol hivatalos bejelentése előtt piacon volt az eszköz feltöréséhez szükséges hadrver-szoftver csomag.
A világszerte rendkívül népszerű Nintendo Game Boy Color utódjának tekintett Game Boy Advance-t az Egyesült Államokban június közepén hozták forgalomba, de Hong Kongban már a debütálás előtt két héttel kapható volt az a kis csomag, mely minden olyan lényeges eszközt tartalmazott, mely az apró játékgép feltöréséhez szükséges.

"Mindenhez hozzájuthatsz, amihez csak akarsz. Szinte bármilyen játékhoz könnyen hozzá lehet jutni illegálisan. Nekem például már megvan a Mario Kart című játék is, pedig ez a játék nálunk hivatalosan még nem is kapható" - mondta egy magát megnevezni nem kívánó Game Boy fanatikus.

A színes kijelzővel és relatíve nagy teljesítményű chippel rendelkező, 100 dolláros áron kapható Game Boy Advance sikerét sokan már a megjelenését megelőzően előrejelezték, ugyanis a világ szinte minden részén élnek olyan játékosok, akik szinte bárhol és bármikor képesek az ilyen apró játékgépekkel órákon keresztül eljátszadozni. A Game Boy Advance-ból Japánban eddig kétmillió, Amerikában pedig egymillió darabot adtak el, a várakozások szerint pedig az év végéig a világszerte eladott Game Boy Advance-ok száma elérheti akár a hatmilliót is.

Sok játékos azonban nem kíván minden egyes játék cartridge-ért 40 dollárt kiadni, és inkább megvásárolja a 129 dollárba kerülő Flash Linker Advanced névre hallgató eszközt, melynek segítségével lényegében teljesen ingyen lehet hozzájutni az interneten keresztül a legújabb Game Boy játékokhoz. Elmondások szerint a Linker üzembe helyezéséhez némi szaktudás is szükségeltetik, de azért nem túl nagy ördöngösség a vadonatúj Game Boy Advance játékok letöltése és elindítása. A Linker által illegálisan használható játékok "ROMs" névre hallgatnak, és az interneten kis utánajárást követően nagy számban találhatók ilyenek. A megfelelő emulátorszoftverek segítségével egyébként ezek az illegálisan lemásolt Game Boy játékok PC-n is játszhatóvá válnak.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50