Internet hajóról az Amazonas indiánjainak

Zsigó József, 2001. augusztus 19. 20:44
A brazil kormány komputerekkel és műholdas internet-hozzáféréssel rendelkező hajókat küldött az Amazonas indiánjaihoz és az őserdőben dolgozó munkások segítésére.
A „Navegar” (portugálul: hajózás) projekt Brazília Amapá államának internettel történő ellátását tűzte ki célul. Azt hihetnénk, hogy egy olyan helyen, ahol nincs elektromos áram és folyóvíz, az emberek nem érdeklődnek a technikai legújabb vívmányai iránt, de a nyolc PC-t, szkennert, digitális és webkamerát, GPS rendszert és nyomtatót tartalmazó, fából készült hajón a 20 internet oktató alig tudja kielégíteni az igényeket. A folyó melletti településeket csak lassú vízi úton lehet megközelíteni, telekommunikációs összeköttetés nincs, így nagy a keletje az e-maileknek.

Amapá és a környező Pará és Amazon államok vezetői most azt próbálják elérni, hogy az esőerdő dzsungeleiben legalább a folyók mentén élő emberek hozzá tudjanak férni az alapvető számítógépes tudáshoz. A hajón dolgozó 20 oktató betanít néhány kiválasztott falusit, akik aztán továbbadják a megszerzett tudást. Habár a helyi kormányok jó szándékát a szövetségi kormány nem vonja kétségbe, aggályosnak tartja, hogy a csatornázás és elektromos árammal való ellátás helyett szerintük másodrangú projektekbe ölik a pénzt - adja hírül a WiredNews.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14