Üzemanyagcella hordozható eszközökbe

Tóth Kristóf, 2001. augusztus 31. 21:44
Az NEC-nek köszönhetően a jelek szerint már nem tartanak sokáig azok az idők, amikor a notebookon való munkavégzés közben amiatt kell aggódni, vajon az akkumulátor kibírja-e a munka befejezéséig.
Az NEC Corp. ugyanis két japán kormányzati kutatóintézettel együtt kifejlesztett egy olyan, kisméretű üzemanyagcellát, amelyet akár notebookokban is fel lehet majd használni. Az új mini-üzemanyagcella segítségével néhány éven belül akár több napra is megnövekedhet a notebookok töltések közötti üzemideje, az áramforrás lemerüléséből adódó problémákat pedig végérvényesen elfelejthetjük.

Az üzemanyagcellák olyan áramforrások, amelyekbe valamilyen gázt, legtöbb esetben hidrogént vagy metánt kell tölteni. Az üzemanyagcellában a gáz kémiai reakció útján átalakul, ami a hidrogén esetében oxigénnel való egyesülést és víz végterméket jelent. E reakció közben elektromos és hőenergia szabadul fel. Az üzemanyagcellák legnagyobb problémája ez idáig az ár, a nagy méretek és az üzemanyaggázok veszélyessége volt.

A csütörtökön bejelentett kisméretű üzemanyagcella az NEC Corp. és Japan Science and Technology Corp. cégek, valamint az Institute of Research and Innovation intézet munkájának gyümölcse. Az üzemanyagcellát azon szén nanocsövek segítségével fejlesztették ki, amelyet többek között az IBM kutatói chipek gyártásához szeretnének felhasználni.

A mikroszkopikus szén nanocsövek olyan, cső, illetve henger alakú, szén atomokból felépülő molekuláris alakzatok, amelyek kedvező tulajdonságaiknak köszönhetően az elektronikai eszközök számos területén igéretes megoldásnak tűnnek. A szén nanocsöveket Sumio Iilima, az NEC Research egyik kutatója fedezte fel még 1991-ben.

Az új üzemanyagcella a legújabb lítium alapú akkumulátorok kapacitásának tízszeresére képes, vagyis azonos méretek mellett az üzemanagcella ennyivel több ideig tart ki az eszközökben lemerülés nélkül. Mivel az egyre fejlettebb és bonyolultabb hordozható elektronikai eszközök fogyasztása mindinkább nő, már hosszú ideje égető szükség lenne egy, a mostani üzemanyagcellához hasonló megoldásra. Erre a legjobb példa a 3G mobiltelefonok esete, amelyek tesztpéldányai beszélgetés vagy adattovábbítás esetén kevesebb mint egy óra alatt lemerítik akkumulátoraikat.

Bár az NEC bejelentette a mini-üzemanyagcella kísérleti prototípusának elkészültét, még hosszadalmas munka vár a kutatókra, amíg az eszköz tömegtermelése megkezdődhet. Az NEC szerint az új, mobil eszközökbe szánt üzemanyagcella 2003-2005 körül jelenhet meg.

Kulcsszavak: fejlesztés notebook NEC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36