A Sony bemutatta a sokoldalú α6500-as fényképezőgépét

forrás: Prím Online, 2016. október 12. 15:29

A Sony bemutatta új zászlóshajó modelljét, az APS-C szenzoros α6500-as fényképezőgépet (ILCE-6500). 

A Sony díjnyertes, tükör nélküli termékcsaládjának legújabb tagjából sem hiányozhat a 4D FÓKUSZ rendszer, mely rekord gyorsaságú, 0.05 másodperces fókuszsebességet kínál. Az új α6500-ban – a cserélhető objektíves fényképezőgépek között világrekordot jelentő - 425 fáziseltoláson alapuló AF pont található, melyek szinte az egész képterületet lefedik. Az új modell folyamatos autofókusz és expozíció-mérés mellett 11 képkocka/másodperces-, míg élő nézeti üzemmódban 8 képkocka/másodperces felvételre képes, jelentősen megkönnyítve ezzel a gyorsan mozgó tárgyak követését. Az eszköz magába foglalja mind az elektronikus, mind az optikai képkereső összes kényelmi funkcióját.

 

 

A bővített átmeneti tároló és a gyors válaszidő segítségével az α6500 akár 307 állományból álló sorozat felvételére képes, köszönhetően az új “Front End” LSI jelfeldolgozó egységnek. Mindemellett az LSI rendszer gondoskodik az álló- és mozgóképek megfelelő képminőségéről.

 

Az új α6500 a Sony első APS-C érzékelős fényképezőgépe, amelyben a Sony vázon belüli, 5 tengelyes optikai képstabilizátora megtalálható. Az eszköz becsült zársebessége az átlagosnál 5 lépéssel gyorsabb. A hátsó kijelző érintőképernyős, mely így a fókuszpont megfelelő beállítására is hasznáható.

 

Páratlan autofókusz teljesítmény

A Sony új α6500 fényképezőgépe – az α6300-hoz hasonlóan – tartalmazza a 4D FÓKUSZ elnevezésű hibrid AF rendszert, amely egyesíti a gyors, fáziseltolásos autofókuszt az extrém pontos kontraszt-alapú autofókusszal. Ezáltal az eszköz mindössze 0.05 másodperci alatt megtalálja a gyorsan mozgó tárgyak felvételéhez szükséges fókuszt. A fáziseltolásos, nagy sűrűségű AF-érzékelőn 425 AF pont található a tökéletes fókusz- és tárgykövetésért. 

 

 

További újdonság az α6500-ban a gyorsabb működést nyújtó “Front End” LSI jelfeldolgozó processzor és a jelentősen megnövelt méretű átmeneti tároló. Ezen eszközöknek köszönhetően rendkívül gyorsan, akár 307 állományból álló sorozatfelvételt is készíthetünk, így biztosan nem maradunk le a legfontosabb pillanatokról. 

 

A szenzoron 425 AF pont helyezkedik el, így a nem natív, A-bajonettes objektíveket a Sony LA-EA3 adapterével párosítva gyors és pontos fókuszkövetés érhető el. Mindemellett az eszközben megtalálható a csendes üzemmód, az Eye AF AF-C üzemmód, AF fókusznagyító üzemmód, valamint a flexibilis-szpot AF. 

 

5 tengelyes képstabilizátor 5 lépéssel és gyorsabb zársebességgel

Az új α6500 egyik izgalmas újítása – a Sony APS-C szenzoros fényképezőgépek között először - az 5 tengelyes képstabilizátor. A gép belső dizájnját teljesen átalakították, így az új képstabilizáló rendszer pontosan illeszkedik a váz belsejébe, amely közel akkora, mint az α6300 modellben. Az innovatív, 5 tengelyes rendszer 5 lépéssel gyorsabb zársebességet kínál, amely szélsőséges megvilágítási körülmények között is hatékonyan működik.  

 

A rázkódásvédelem többféle objektívvel is működik, köztük az OSS (Optical SteadyShot) stabilizátor nélküli E-bajonettes, valamint A-bajonettes lencsékkel (a megfelelő adapter használatával) is. Az OSS E-bajonettes objektív optimális stabilizálása érdekében a billenő és gyors bemozdulásokat a lencse szerkezetén belül-, a vízszintes, függőleges és csavarodó bemozdulásokat a vázon belül kompenzálja. 

 

 

Az exponáló gombot félig lenyomva nyomon követhetjük a képstabilizátort működés közben a képkeresőben, vagy az LCD kijelzőn, ezáltal az expozícióállítás és fókusz folyamatosan nyomon követhető, és tetszés szerint állítható. Ez a funkció akkor is elérhető, ha a csatolt objektív nem rendelkezik beépített rázkódás-védelemmel. 

 

Érintőképernyős fókusz beállítás

Az α6500 hátsó képkeresője érintésvezérléssel működik, így egy mozdulattal beállítható a megfelelő fókusz. Az érintőképernyő, a fejlett AF rendszer és a professzionális videó funkciók együttesen biztosítják a felhasználók számára a hatékony és gyors működést.

 

Az α6500 LCD kijelzője - a Sony fényképezőgépei között először – fókuszkeresés közben touchpadként is funkcionál. A megfelelő fókuszpont beállításához egyszerűen húzza végig ujját a képernyőn.

 

24.2 megapixeles Exmor CMOS érzékelő, BIONZ X processzor és LSI segédprocesszor

Az új Sony α6500-ben található egy APS-C méretű, 24.2 megapixeles Exmor CMOS érzékelő, amely hatékonyan működik együtt a fejlett BIONZ X képfeldolgozó processzorral és az új fejlesztésű LSI segédprocesszorral, a maximálisan elérhető adatsebességért. Ráadásul az ISO érzékenységet 100-51200 közötti értékekre állíthatjuk.  

 

 

A képérzékelő szerkezetén egy vékony vezetékréteg, egy fényt kibocsátó szubsztrát bevonat, valamint precízen kialakított rézvezetékek maximalizálják a fénygyűjtés hatékonyságát, így gyorsítva jelentősen a kiolvasást. A BIONZ X jelfeldolgozó és az újfejlesztésű LSI segédprocesszor a lehető legkevesebb zajképzéssel biztosítják a kiváló kép- és videó-minőséget, különösen a legmagasabb, más fényképezőgépek számára már gondot okozó ISO érzékenységek esetén is. Az LSI felelős továbbá a megnövelt átmeneti tárolóért sorozatfelvétel készítés közben.

 

Professzionális videó funkciók

Az α6500 a legújabb cserélhető objektíves fényképezőgép, amellyel a belső tárhelyünkre, a képérzékelő kapacitását teljesen kihasználva vehetünk fel 4K (3840x2160p) filmeket Super 35mm-es formátumban. Ebben a formátumban a fényképezőgép a felvételeket 6K-ról méretezi le teljes pixel-kiolvasással pixel binning nélkül, amely körülbelül 2.4x-es (20 megapixellel egyenértékű) túlméretezést jelent, ezáltal a kivételes részletességű és mélységű 4K felvételek 4K UHD pixelsűrűséggel rendelkeznek. 

 

A Sony α6500 a gyors hibrid AF rendszernek köszönhetően rendkívül gyorsan találja meg a megfelelő fókuszt filmrögzítés közben. A fényképezőgépen érintésvezérléssel professzionális fókuszváltásokat végezhet, valamint testreszabhatja az AF átmeneti sebességét és az AF követési érzékenységét. A fényképezőgép támogatja az XAVC S formátumot, amellyel legfeljebb 100 Mbps bitrátájú 4K videóanyagokat, és 50 Mbps bitrátájú Full HD részletességű és tisztaságú tartalmakat készíthetünk.

 

A fényképezőgép 100fps Full HD videófelvételek készítését teszi lehetővé legfeljebb 100 Mbps bitrátáig, a rögzített tartalom pedig azonnal megtekinthető és 4x slow motion videó fájlokba konvertálható Full HD (25p) felbontásban, fókuszkereséssel.

 

Az α6500 ‘Slow and Quick’ (S&Q) üzemmódja egyaránt támogatja a lassított és a gyorsított filmrögzítést. Ebben az üzemmódban 1 fps-től 100fps-ig 8 lépésben, legfeljebb 50x gyorsított és 4x lassított rögzítés között állíthatjuk a képfrissítést. Az ebben az üzemmódban rögzített tartalmakat számítógépes utófeldolgozás nélkül visszanézhetjük készülékünkön. 

 

A α6500-al széles dinamika tartományú, S-Log gamma felvételeket készíthet. A fényképezőgép lenyűgöző, 14 állású terjedelmet kínál S-Log3 gamma beállítás mellett, valamint támogatja az S-Gamut színprofilt a szélesebb színtérért, amelyekkel a felhasználók megvalósíthatják kreatív ötleteiket az utómunka során.

 

A felhasználók videófelvételeikből tetszés szerint lementhetnek állóképeket közvetlenül a fényképezőgép belső tárhelyébe. A kész 4K filmekből 8 megapixeles-, a Full HD felbontású felvételek esetén 2 megapixeles állóképeket választhatunk.

 

Hatékony, megbízható működés

Teljesen új külsőt kapott az új Sony α6500, amely így elődje (α6000) hordozhatóságát, valamint a díjnyertes Sony α7 II professzionális funkcióit örökölte. Az új modellben ugyanaz a nagy kontrasztú, nagy felbontású 2.4 millió pontos XGA OLED Tru-Finder képkereső kapott helyet, amely saroktól sarokig éles képet kínál, csakúgy, mint az α6300-ban.

 

Az α6500 magnézium ötvözetű, rendkívül strapabíró zárszerkezetet kapott, melynek élettartamát 200,000 expozícióig garantálja a gyártó. A fényképezőgép több, az α7 II Full-frame szériából már ismert funkcióval gazdagodott, ilyen például az erős lencsekialakítás, a portrémarkolat, a nagyobb kioldó gomb, valamint 10 gyorsgomb (köztük ‘C1’, ‘C2’ és ‘C3’). A vezérlőtárcsa és a hátulsó gombok ezúttal sokkal gördülékenyebben működnek, illetve a szemkagyló is sokkal kényelmesebbé vált.

 

Az α6500 új, áttekinthetőbb felhasználói felületet és két új mérési módot kapott –az egyik a pontkijelölő mód, ahol az expozíció-mérés a képterület legfényesebb területére fókuszál, a másik a teljes képernyős avg, amely közepes mértékű fénymérést biztosít a képfelület teljes területén.  

 

Az α6500 támogatja a Wi-Fi, QR és az NFC vezeték nélküli technológiákat, valamint teljesen kompatibilis a Sony PlayMemories Mobile Android és iOS alkalmazásokkal, továbbá a fényképezőgép támogatja a Sony folyamatosan bővülő PlayMemories Camera applikációit is.  Az α6500 képes a helyrajzi adatok lekérdezésére egyéb mobileszközökre- Bluetooth kapcsolaton keresztül. A felhasználók gyorsabban és egyszerűbben navigálhatnak a továbbfejlesztett és átláthatóbb menürendszerben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15